Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: K čemu je nám dobrá Rada Evropy?

Vzhledem k tomu, že jsem se celý minulý týden jako členka stálé delegace parlamentního shromáždění Rady Evropy účastnila zasedání ve Štrasburku, znovu jsem si uvědomila, že ne všichni ví co to vlastně Rady Evropy je a také, že se dá jednoduše zaměnit s Evropskou radou. Přitom Rada Evropy a Evropská rada jsou diametrálně odlišné instituce.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Evropská rada je vrcholným orgánem Evropské unie a sestává se z nejvyšších představitelů zemí, tedy prezidentů nebo premiérů dané členské země. Oproti tomu Rada Evropy je mezinárodní organizace, spojující 46 zemí Evropy. Jedná se tedy o plénum mnohem širší než Evropská Unie.

Hlavním zaměřením Rady Evropy je ochrana lidských práv, podpora evropské kultury a diskriminace menšin. Za duchovního otce Rady Evropy je považován Winston Churchill a byla založena již v roce 1948, tedy o 10 let dříve než orgány Evropské unie. Pod Radu Evropy spadá i Evropský soud pro lidská práva, sídlící také ve Štrasburku.

Pro Českou republiku má členství v Radě Evropy velký význam. Předně proto, že jakákoliv diskuze s okolními státy je základním předpokladem míru. Ale také proto, že všechny tyto členské státy Rady Evropy se staly také signatáři Evropské úmluvy o lidských právech, což je jakási bible dnešního občana v jeho každodenním světě a boji s úřady a státy. Šíření tohoto minimálního standardu ochrany lidské osobnosti a ochrana těchto hodnot je nikdy nekončící boj za lepší svět, jak by řekli někteří. 

Pokud se Vám to zdá patetické, tak podotknu, že určitý druh idealismu a utopie je v rámci fungování Rady Evropy nezbytný a dokonce si dovolím říci velmi žádoucí. Ostatně proto je Rada Evropy tak důležitá. Protože nastavuje zrcadlo i některým vládám, které pragmaticky o situaci lidských práv ve své zemi mlčí nebo by mlčet chtěly.

Rada Evropy proto monitoruje stav demokracie a lidských práv v zemích, ve kterých je demokracie (ještě) vratká a právě díky monitorovacím procesům a za pomoci tzv. Benátské komise doporučuje Rada Evropy těmto státům, jak upravit své právní řády a ústavy, aby byly ohleduplnější a díky tomu také často životaschopnější. Toto je velmi důležitá role Rady Evropy. Ostatně její reporty přebírá i Evropská unie.

Pro Českou republiku je proto členství v Radě Evropy významné, jakkoliv často přehlížené, neb není spojené s žádným finančním tokem. Nicméně pouze pokud, se budeme zajímat o své sousedy a budeme s nimi mluvit, můžeme včas předejít postupnému a často téměř neviditelnému procesu zániku demokracie ve prospěch totalitarismu, který nás ve výsledku ohrozí všechny.

Rada Evropy se ale také aktivně zajímá o individuální práva občanů členských zemí, ať již se jedná v poslední době o práva žen nebo dlouhodobě o práva menšin. Toto je opět velmi důležité, neboť vyspělost každé demokracie se pozná podle toho, jak se chová k těm nejslabším.

A je to právě Rada Evropy, která jako zatím jediná organizace byla nekompromisní ve vztahu k brutalitám páchaným Ruskem a tuto zemi vyloučila pro porušení základních demokratických a lidskoprávních hodnot. Jsem ráda, že jsem u tohoto přelomového rozhodnutí mohla na jaře tohoto roku být. Stejně tak jako u rozhodnutí, které bylo přijato tento týden a které umožnilo narýsovat základní obrysy speciálního soudu pro zločin agrese Ruska na Ukrajině. Spravedlnost musí být, říká české pořekadlo, a jsem ráda, že toto v Radě Evropy platí beze zbytku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky ZBrusu, komentář, Eva Decroix, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: K čemu je nám dobrá Rada Evropy?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.