Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co je Liberečákům do kraje?

PR článek

“Je to ekonomika, hlupáku.” Tak přesně touhle větou Jim Carville, politický stratég bývalého prezidenta USA Billa Clintona, nezapomenutelně pojmenoval strategii prezidentské kampaně. Jinými slovy - politická hesla jsou krásná, ale nás zajímají praktická a každodenní témata.

V Liberci je celá řada věcí, které se zdají být problémem města, ale jejich příčiny či možná řešení jdou za krajem. Vztah mezi krajským městem a krajem je, diplomaticky řečeno, trochu nevyvážený. Občané Liberce mají oprávněný pocit, že město provozně zajišťuje mnoho veřejných služeb, které slouží občanům celého kraje a nedostává se mu za to náležité kompenzace ani podílu na krajských investicích.

Chápu, že kraj se musí rozvíjet a poskytovat veřejnou službu pro celé správní území, ale prostě mám pocit, že až příliš mnoho z této veřejné služby zatěžuje samotný Liberec.

  • V reálném životě občanů Liberce nás moc nezajímá třeba tramvajová trať do Jablonce nad Nisou, ačkoliv za ní platíme desítky miliónů korun ročně a obsluhujeme skrze ní maximálně Vratislavice nad Nisou.
  • Stavba nového pavilonu CUM v krajské nemocnici v centru Liberce nám sice přinese lepší zdravotní péči, ale také větší dopravní zatížení a vynucené investice na straně města, které nás ovlivní na mnoho let dopředu. A stejné je to třeba i s plaveckým bazénem, který bude, snad, sloužit veřejnosti z širokého okolí, ale jeho dopravní dostupnost zajišťuje pouze Liberec.
  • Město řeší mnoho dopravně-infrastrukturních nedostatků, a třeba autobusový terminál přeměněný, po předání projektu kraji, na vizi Central station je v podstatě ústupem z ambicí města stát se dopravě důstojným bodem veřejné dopravy v provedení 21. století. Pro to, jak vypadá moderní doprava v moderním městě si můžete „vygooglit“ třeba dopravní terminál v sousedním kraji a jeho krajském městě Hradci Králové.

Nelze říci, že by se kraj nestaral o své věci v Liberci, ale lze říci, že se Liberec hodně stará o věci kraje v Liberci. S ohledem na to, že Liberec má stejný podíl financí z daní na obyvatele jako každé jiné město nebo obec v kraji, bychom měli více apelovat na kraj, aby zajišťování svých veřejných služeb skrze krajské město vyrovnával proaktivním investováním do věcí, které právě krajskému městu pomohou. 

V Liberci žije čtvrtina krajských voličů, ale schválně se koukněte, kolik krajských zastupitelů je z našeho města.  Je to takové rozhodování o nás bez nás.  Nechci říkat, že kraj se špatně stará o věci mu svěřené a věci, které jsou v jeho kompetenci, ale chci, aby zaznělo, že kraj musí rozhodovat spravedlivě a v kontextu poměrného zastoupení, které je v případě Liberce velmi podhodnoceno. Liberečtí voliči zastupují celou třetinu krajského elektorátu a měli by mít ambici zvolit třetinu krajského zastupitelstva, což se zatím nikdy nepovedlo.

Náš kraj je skvělé místo k životu. Nepochybuji, že bude ještě lepším místem, když v něm bude hrát zaslouženou roli jeho hlavní město. Liberec je nejen zdrojem naší současné prosperity, ale bude hrát velkou roli i do budoucna. Jsme kraj s tradicí v inovacích a technologiích, což je v téhle době výhodou, kterou musíme zvednout a využít, protože stagnace znamená zánik.

Osobně jsem stál u vzniku SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), protože vím, že chceme posunout náš kraj mezi moderní a prosperující místa v ČR, což prostě se slabým Libercem nepůjde.

Naše kandidátka je plná mladých, žen a lidí mnoha profesí, zkušeností a ambicí.

Poprvé strany SPOLU nebudou hazardovat se svými hlasy a v koaliční smlouvě se zavázaly i po volbách udržet společný klub. Zbývá jen jedno - přesvědčit Liberec, že tyhle volby 20 a 21. září jsou důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Přesvědčit Liberec, že krajská politika může být směrem k hlavnímu městu kraje spravedlivější a vyváženější. Naše heslo „umíme to lépe“ platí pro Liberec dvojnásob.


Zadavatel/zpracovatel: SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SPOLU pro Liberecký kraj

Štítky volby, spolu, liberecký kraj, spolu liberecký kraj, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co je Liberečákům do kraje?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.