Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.
Hojný hřib, který roste nejen v lesích ale i parcích či sídlištích, často pod lípami. Ovšem před konzumací je nutná tepelná úprava.
Dnes jsem se po práci vydal na sídliště, abych zjistil, jestli tam neroste něco zajímavého. A byl jsem moc potěšen, když jsem narazil na tuhle krásnou dvojici hřibů kolodějů!
Hřib koloděj roste hojně pod listnatými stromy, často pod lípami, ale i pod jinými druhy. Najdete ho nejen v lesích, ale i v parcích nebo na jiných nelesních stanovištích. Je jedlý až po důkladné tepelné úpravě. Syrový nebo nedostatečně tepelně upravený může způsobit žaludeční potíže, často se doporučuje vařit ho 20 minut i déle.
Hřib koloděj poznáte podle klobouku, který bývá často s růžovými tóny, ale jeho barva může být proměnlivá. Béžová až v různých odstínech hnědé. Póry se brzy zbarvují do červena a třeň má síťku s poměrně velkými oky. Po poranění nebo otlačení modrá.
Záměna je možná s několika druhy hřibů. Může to být hřib polosíťkovaný, který roste v teplejších oblastech pod duby a má síťku v horní části třeně; někdy může být odlišení obtížnější, zvláště pokud plodnice nejsou v nejlepší kondici. Dále je to hřib kovář, ten má na třeni zrníčka a roste i pod jehličnany. Nakonec je tu hřib Quéletův (Suillellus queletii), který je poměrně vzácný, roste většinou pod duby na vápenci a má také na třeni zrníčka. Je důležité dát si pozor na záměnu s jedovatým hřibem satanem. Ten má bělavý klobouk, trochu jinou síťku a starší plodnice nepříjemně zapáchají.
Tato pěkná dvojice mě opravdu potěšila. Doufám, že se objeví i další zajímavé nálezy.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám