Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.
Hojný hřib s výskytem převážně pod buky, řidčeji pod duby a vzácně pod jehličnany.
Tento víkend jsem vyrazil převážně do smrčin s cílem nasbírat lišky nálevkovité. Tyto chutné pozdní houby nezklamaly, ale v místech, kde se mezi jehličnany vtroušily buky, mě čekalo ještě jedno milé překvapení – krásně čerstvý hřib sametový.
Hřib sametový (Xerocomellus pruinatus) je hojná podzimní houba, která se objevuje většinou od září, ale za příznivých podmínek roste i dříve. Často se mu přezdívá „podzimní babka“. Jeho domovem jsou především listnaté lesy pod buky, méně často pod duby, vzácněji ho však nalezneme i pod jehličnany. Je to výborná jedlá houba. Každopádně se doporučuje sbírat spíše mladé, vitální plodnice. Tzv. babky jsou totiž častokrát napadeny nedohubem zlatovýtrusým.
Tento hřib bezpečně poznáme podle tmavě hnědého klobouku, který může mít červenavé tóny a je typický svým sametovým, jakoby „oklepávaným“ či nerovným povrchem. Póry jsou v mládí žluté, ve stáří až nazelenalé. Třeň bývá žlutý, často s červeným žíháním. Dužnina na řezu po chvíli slabě modrá, což je spolehlivý poznávací znak.
Hřib sametový lze zaměnit za jiné zástupce rodu, tzv. babky. Nejčastější záměnou je hřib žlutomasý, který má však políčkovitě rozpraskaný klobouk a pod pokožkou klobouku je narůžovělý. Podobný je i hřib uťatovýtrusý (bez růžových tónů pod pokožkou) nebo hřib červený, který roste spíše v parcích.
Nalezený hřib byl doslova v obležení lišek nálevkovitých, a i když byl jen jeden, udělal velikou radost.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám