Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.
Hojný hřib, který roste především v jehličnatých lesích. Díky hořké chuti dokáže zkazit celý pokrm. Nicméně v něm byly zjištěny i léčivé účinky a pověstný je proti bolesti břicha
Tentokrát jsem se vydal podívat do Jizerských hor na jedno místo, které zkoumám trochu více. V oblasti jsou především smrky, u potoků se vyskytují olše, sem tam bříza nebo buk.
Hřib žlučník je hojný hřib, který roste především v jehličnatých lesích, ale vzácněji dokáže vyrůst i pod listnatými stromy. Díky hořkosti i jedna plodnice zkazí celý pokrm, každopádně využití má.
Tento hřib se využívá především proti bolesti břicha. Například tak, že se usuší a při potížích se třeba přimíchá do jogurtu. Podle studií se také zdá, že hřib žlučník má také protirakovinné účinky.
Hřib žlučník poznáme podle světle hnědého klobouku, pórů, které jsou nejdříve sněhově bílé(jakoby pěnové), následně růžové, ke stáru až hnědé. Na třeni je především v horní části viditelná síťka, dužina je ihned hořká.
Zéměna je možná za hřib smrkový, chce to trochu cvik, ale má trochu jinou barvu klobouku. Dále samozřejmě není hořký a má i jiné póry. Dále za kozáky. Ty ale nemají na třeni siťku a nejsou hořké.
Takto velká a pěkná plodnice velmi potěšila. Naštěstí jsem ten ten nesbíral houby k jídlu, ale pouze fotil a natáčel, takže mi radost určitě nezkazil.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám