Aktuálně

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

BLOG: Klouzek kravský. Jedlý, ale často přehlížený

Autoři

Velmi hojný klouzek, který roste pod borovicemi, často na písčitých půdách. Je jedlý, ale méně kvalitní.

Tentokrát jsem dostal chuť na něco k snědku, takže jsem se vydal do nedalekých písčitých borů, abych si nasbíral houby. Původně jsem chtěl najít klouzka strakoše, ale ačkoli se to nepovedlo, nakonec se mi podařilo nasbírat i tento klouzek kravský.

Klouzek kravský roste velmi hojně pod borovicemi se dvěma jehlicemi ve svazečku, často na písčitém podkladu. Je jedlý, ale méně chutný. Nicméně podle mého názoru se do směsi dá použít. Při tepelné úpravě mění barvu do masové barvy. Doporučují se sbírat menší plodnice.

Klouzek poznáme podle béžového klobouku, který je za vlhka slizký. Póry jsou okrové a později až olivové, poměrně velké. Třeň je o něco světlejší. Dužina je lehce nakyslá.

Záměna je možná za další klouzky bez prstenu, které rostou na obdobných stanovištích. Klouzek zrnitý má živěji zbarvený klobouk a hlavně výrazně menší póry. Klouzek žíhaný má vláknitý klobouk, růžovou bázi třeně a roste na vápenci. Klouzek strakoš je mohutnější a má šupinatý klobouk.

Tento klouzek roste na vhodných stanovištích opravdu hojně. Komu chutná, ten si jistě naplní celý košík. Já jsem ho jedl poprvé a myslím si, že se do směsi použít dá.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Blog

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.