Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

DRBNA RADILKA: Kam s dětmi v Liberci na jídlo?

Rád se dobře a v klidu najím, napiju a užiju pobyt v hezké a útulné restauraci. Jenže jsem také otec dvou malých dětí a tím pádem bych se v klidu nenajedl ani nenapil v žádné hospodě, nebýt nenáviděných dětských koutků, do McDonalds fakt nechci. Labužník a gastronom promine, ale opravdu nemám moc šancí zajít si na klidnou večeři do míst, kde se po zemi neválí kostky od lega nebo nejančí děti na malinké skluzavce.

Náhodou jsem na Tripadvisor zadal filtr – Liberec, restaurace vhodné pro celou rodinu, a hodně jsem se pobavil, když na prvních místech vyskočili podniky jako Radniční sklípek, Black Horse, Chicago Bar, Kavárna bez konceptu nebo Domov. Nevím jak vy, ale představa, že mi má čtyřletá dcera po půlhodinovém čekání na špagety bude staticky sedět na židli a zcela distingovaně potichu hovořit o svých denních problémech, tak to mě přijde velmi abstraktní a zcela z říše fantazie.

KOMENTÁŘ: Brouci a babky pod sněhovou čubkou

Jsem ohleduplný k dalším návštěvníkům restaurace, tudíž bych své ratolesti vědomě nevzal do podniku, kde je na místě jistá kultivovanost a nastavené prostředí uzpůsobené k maximálnímu gastro-zážitku. Tak proč mě tam sakra zvete, když nechcete, aby se po zemi válely pivní tácky, nebo cinkal příbor o drahý dřevěný stůl z masivu v rytmu Pec nám spadla?!

Mám děti vychované, ale nechci jim zakazovat být dětmi, takže mi nezbývá než se vyprdnout na klasické doporučení na restaurace „vhodné pro celou rodinu“ a prostě testovat a hledat ty místa, kde mou situaci již pochopili a jsem pro ně stále platným zákazníkem. Tím spíš, když tam stále najdu výborné jídlo, příjemnou obsluhu, a především ten dětský koutek, který dělá z rodinné návštěvy restauračního zařízení stále ještě snesitelný kulturně-požitkářský zážitek.

Ale pozor, není koutek jako koutek

Plastová ohrádka, koberec s motivem městečka, polámaná dřevěná kuchyňka a pár autíček zabaví, ale není to žádné terno. Tím spíš, když není tlumen vokální projev návštěvníků této oblasti. Jo, děti občas ječí, volají, že chtějí to či ono a často se nezdráhají některé komponenty ze zařízení koutku poslat nikoliv na onen svět (tam občas také, co si budeme povídat), ale do prostoru určeného pro krmící se rodiče a další návštěvníky restaurace.

Ideální řešení je po vzoru stavebně oddělených prostorů pro kuřáky a nekuřáky, líbí se mi ta asociace s nepříjemným zápachem z kouře a dětským křikem. Prostě separátní místnost, která nejvíce připomíná jeskyni s jediným možným východem i vchodem, to pochopí a ocení opravdu jen rodiče.

Pak je vhodné opláštění místnosti měkkou výztuhou, žíněnky na zemi, molitan na stěnách, inspiraci nejlépe hledat v budovách a celách pro duševně choré, zde se také nabízí jisté porovnání, kdy může vaše dítko bez zjevného důvodu najít zalíbení v bušení hlavou o zeď.

A pak vybavení umožňující měnit činnosti i v závislosti na aktuálním počtu hrajících si dětí. Však víme, jedna malá skluzavka plus jedno či dvě děti není problém, ale skluzavka plus pět dětí rovná se úrazy, křik, strkání, závidění, lezení špatnou stranou, předbíhání, však to znáte. Takže ideálně naplnit onu jeskyni více předměty a také mít na paměti různý věk dětí, pro záprtky plyšáky a kostky, pro předškoláky skluzavky a domky a pro školáky nejlépe nějaký X-box, jako fakt, co jiného je asi v hospodě zabaví krom tajného upíjení piva a kořalky?!

Za tuto výbavu spolu s kvalitní kuchyní jsem vřele ochoten připlatit. Najít se svou ženou prostor, kde na malý okamžik znovu zakusíme, jaké je to být bezstarostným párem, který neustále nešilhá po okolí a nehlídá možné konsekvence pohybu svých ratolestí, to je prostě výhra a je nutné ji náležitě docenit nejen šťavnatým spropitným.

Ale kde taková místa v Liberci jsou?

Tady vás trochu využiji. Rád bych se na to zeptal vás, pokud jste dočetli až sem a máte podobný problém, dejte mi sem do komentářů tipy na kvalitní restaurace a třebas i kavárny s vybaveným a bezpečným dětským koutkem. Satisfakcí vám budiž můj a Zuzky neskonalý vděk a možná inspirace pro ostatní.

Za nás rozhodně doporučujeme

ZOO 1320 u muzea, tam se vracíme nejčastěji a nejraději, super koutek se vším.

Pizza Milenium, kde se vždy dobře najíme a vnímáme svatou trpělivost obsluhy, koutek je jeskyně a je výborný.


Další komentáře Ondřeje Musila najdete zde.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, jídlo, oběd, dítě, restaurace, skluzavka, McDonald's, Lego, špagety, hospoda, jeskyně, pálenka, Black Horse, TripAdvisor, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA RADILKA: Kam s dětmi v Liberci na jídlo?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.