Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích podmínkách?

Medvídci, sluníčka, kytičky, čtyřlístky, ale i vaše podobizna či jiný zajímavý obrázek. Technice Latte art se meze rozhodně nekladou a v poslední době stále častěji zdobí šálky s cappuccinem ve spoustě kavárnách, čímž vykouzlí úsměv na tváři snad každého milovníka kávy. Koho však jako první napadlo začít do mléčné pěny kreslit? A můžete se základy Latte art naučit i v domácích podmínkách? To se dozvíte v prvním dílu nového seriálu Drbna baristka, vytvářeného ve spolupráci se společností Alesio.

Ve světě je technika latte art známá už spoustu let, ale do našich zeměpisných šířek se dostala až v posledních letech. Dohledat její originální kořeny je složité, avšak s jistotou můžeme říct, že se o popularizaci této nádherné techniky zasloužil barista David Schomer ze Seattlu na počátku devadesátých let. Jedním z jeho prvních zdobení cappuccina byl motiv srdíčka, který je dodnes jeden z nejoblíbenějších a nejjednodušších.

Latte art, neboli mléčné umění, však nespočívá jen v nakreslení obrázku, ale jak název napovídá, tak i ve správném nalití mléka a mléčné pěny na perfektně připravené espresso – to musí mít hlavně hustou cremu. Pozornost musíte věnovat i výběru šálku, nejlépe se vám bude malovat do toho širokého, a také správné kovové konvičce.

Existují dvě různé techniky latte art – tou první je „ free pour“, kdy se výsledný obrazec na espressu tvoří pouze přiléváním našlehaného mléka a mléčné pěny bez použití dalších nástrojů. Naopak technika „etching“ využívá úpravu pěny na cappuccinu pomocí špejle a třeba i čokoládové či karamelové polevy a kakaa.

Pokud se i vy chcete naučit tuto lákavou techniku, ať už pouze pro vlastní potěchu či pro zdokonalení kávy ve vaší kavárně, tak vám doporučujeme především zkoušet, cvičit a vymýšlet stále nové a nové ilustrace. A mít dostatek trpělivosti. Na internetu najdete nepřeberné množství instruktážních videí a článků, kterými se nechte inspirovat anebo navštivte některý ze specializovaných kurzů Latte art. Držíme vám ve vaší cestě za prvním mléčným srdíčkem či kytičkou pěsti!

Více o společnosti Alesio.

Autoři

Štítky barista, kafe, latte art, Drbna baristka, pěna, technika, Drbna.cz, kavárna, David Schomer, káva, Seattle, obrázek, cappuccino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích podmínkách?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.