Aktuálně

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

DRBNA BARISTKA: Arabica nebo Robusta, to je oč tu běží…

Autoři | Foto pixabay.com

Údaj, který jistojistě najdete na přebalu každé kávy. Poměr Arabicy a Robusty, tedy jejich procentuální zastoupení v připravené směsi. Proč se vlastně obě odrůdy míchají dohromady? A v čem každá z nich vyniká a kde mají slabá místa? Podívejme se na zoubek, tedy vlastně na zrnko, těmto dvěma nejznámějším druhům kávy společně s odborníky ze společnosti Alesio v dalším díle seriálu Drbna baristka.

V souboji kvality jednoznačně vítězí Coffea arabica, pro nás čistě jen Arabica. V současnosti tvoří zhruba tři čtvrtiny celosvětové produkce kávy, i když je náročnější na pěstování, než Coffea canephora – Robusta. Arabica totiž vydá svou první úrodu až po šesti letech od nasazení, na rozdíl od Robusty, na které se dá první sklizeň slavit už po dvou nebo třech letech. Arabika je díky tomu, že se pěstuje v nadmořské výšce 600 až 2000 metrů, mnohem náchylnější k různým chorobám – na rozdíl od Robusty, které stačí nadmořská výška mezi 200 a 600 metry a je tak více odolnější.

Chuťové odlišnosti mezi jednotlivými odrůdami jsou natolik patrné, že je často dokáže rozeznat i laik. Arabika je v základu chuťově mnohem zajímavější a bohatší. Její chuť je plná a dle svých druhů doplněná o květinové, čokoládové nebo třeba i oříškové podtóny. Robusta se naopak vyznačuje výrazně hořkým aroma, která na jazyku zanechává dlouhou, specifickou dohru a jde z ní cítit silné, zemité aroma.

Proč ale často kombinujeme tyto dvě odrůdy, když jedna z nich je prokazatelně kvalitnější a tou druhou její hodnotu snižujeme? Odpověď je jednoduchá: cena a kofein. Díky náročnosti Arabicy na pěstování je její cena pro běžné spotřebitele vyšší, a proto se vytváří cenově dostupnější směsi kombinací s Robustou. Robusta v sobě obsahuje někdy i dvojnásobné množství kofeinu oproti Arabice, který funguje jako stimulant a povzbudí. Kromě téhle vlastnosti však Robusta nenabízí žádné zajímavé chuti, proto se právem větší oblibě těší kávy z odrůdy Arabica.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky káva, kavárna, barista, kávovník statný

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.