Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA BARISTKA: Arabica nebo Robusta, to je oč tu běží…

Údaj, který jistojistě najdete na přebalu každé kávy. Poměr Arabicy a Robusty, tedy jejich procentuální zastoupení v připravené směsi. Proč se vlastně obě odrůdy míchají dohromady? A v čem každá z nich vyniká a kde mají slabá místa? Podívejme se na zoubek, tedy vlastně na zrnko, těmto dvěma nejznámějším druhům kávy společně s odborníky ze společnosti Alesio v dalším díle seriálu Drbna baristka.

V souboji kvality jednoznačně vítězí Coffea arabica, pro nás čistě jen Arabica. V současnosti tvoří zhruba tři čtvrtiny celosvětové produkce kávy, i když je náročnější na pěstování, než Coffea canephora – Robusta. Arabica totiž vydá svou první úrodu až po šesti letech od nasazení, na rozdíl od Robusty, na které se dá první sklizeň slavit už po dvou nebo třech letech. Arabika je díky tomu, že se pěstuje v nadmořské výšce 600 až 2000 metrů, mnohem náchylnější k různým chorobám – na rozdíl od Robusty, které stačí nadmořská výška mezi 200 a 600 metry a je tak více odolnější.

Chuťové odlišnosti mezi jednotlivými odrůdami jsou natolik patrné, že je často dokáže rozeznat i laik. Arabika je v základu chuťově mnohem zajímavější a bohatší. Její chuť je plná a dle svých druhů doplněná o květinové, čokoládové nebo třeba i oříškové podtóny. Robusta se naopak vyznačuje výrazně hořkým aroma, která na jazyku zanechává dlouhou, specifickou dohru a jde z ní cítit silné, zemité aroma.

Proč ale často kombinujeme tyto dvě odrůdy, když jedna z nich je prokazatelně kvalitnější a tou druhou její hodnotu snižujeme? Odpověď je jednoduchá: cena a kofein. Díky náročnosti Arabicy na pěstování je její cena pro běžné spotřebitele vyšší, a proto se vytváří cenově dostupnější směsi kombinací s Robustou. Robusta v sobě obsahuje někdy i dvojnásobné množství kofeinu oproti Arabice, který funguje jako stimulant a povzbudí. Kromě téhle vlastnosti však Robusta nenabízí žádné zajímavé chuti, proto se právem větší oblibě těší kávy z odrůdy Arabica.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky káva, kavárna, barista, kávovník statný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA BARISTKA: Arabica nebo Robusta, to je oč tu běží…  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.