S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu rychle a zastavíme se pro ni prostě kdekoliv, kde to zrovna máme při cestě. A spousta z nás si navíc řekne: vždyť mně to stačí, stejně nepoznám obyčejnou od té kvalitní.
To je ale velká škoda – rozeznat kvalitní a dobrou kávu totiž není zase taková alchymie, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás čtyři tipy, jak i bez profesionálního baristického kurzu poznat šálek kvalitní kávy.
Pokud si budete kupovat kávu pro domácí použití, zapomeňte na kávu instantní nebo přímo namletou. Proč nekupovat tu první snad ani nemusíme zmiňovat, s kávou nemá nic společného. Namletá káva sice může být z kvalitních zrn, avšak už patnáct minut po namletí ztratila své aroma; takže té se raději taky vyhněte. Vždy jděte primárně po zrnkové kávě a nejlépe do specializovaných prodejen, ale i tak pořádně vybírejte – jednotlivá zrnka nesmí být příliš černá, lesknoucí se a mezi nimi nemůžete nacházet slupky, kousky přepražených zrn nebo dokonce kamínky.
Držte se intuice. Zrnka dobré kávy nemají štiplavou, ostrou vůni, ale jemné, kulaté a rozvinuté aroma. Nežádoucím znakem je i slámová nebo příliš kouřová vůně, ta totiž značí přepražení kávy.
Vypít šálek espressa a rychle jej zapít deci vody, to rozhodně není správný postup. Příjemná chuť espressa by měla na jazyku a patru úst doznívat několik minut a rozhodně by neměla způsobovat například pálení žáhy nebo zanechávat dřevitou pachuť.
Ať už si budete dávat šálek ranní kávy někde v kavárně anebo si v pražírně koupíte pytlík kávových zrn na domácí přípravu kávy, vždy pátrejte po původu a historii vámi vybrané směsi. I kvalifikovaný, znalý a ochotný personál, který odpoví na všechny vaše dotazy, je pozitivním ukazatelem, že jste v tomto podniku správně!
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.