Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testy ukázaly, že většina WC čističů nedokáže odstranit vodní kámen bez pomoci kartáče

Úklid záchodu patří k nejméně oblíbeným domácím pracím. Ve snaze rychle a efektivně umýt toaletní mísu nakupují spotřebitelé čisticí prostředky v různých formách. Spotřebitelský časopis dTest nezávisle otestoval celkem 18 tekutých prostředků na úklid klozetů a vedle konvenčních výrobků vyzkoušel i ty ekologické. Ne všechny fungují bez námahy. Drtivá většina přípravků nedokázala bez pomoci kartáče odstranit vodní kámen.

Časopis dTest nechal v anketě hlasovat čtenáře, jaký druh úklidové chemie má otestovat, v hlasování vyhrály právě čističe toalet. „Zaměřili jsme se na tekuté čističe v lahvích s typicky zahnutým hrdlem, které se aplikují pod horní okraj toaletní mísy. Musely se vypořádat se třemi obvyklými typy „záchodové“ špíny – vápenatými usazeninami alias vodním kamenem, rzí a močovinovými usazeninami,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Sledovali jsme, jak si výrobky poradí s nánosy špíny jak při půlhodinovém volném působení, tak při simulaci použití kartáče.“

Zajímavé bylo hodnocení čisticích schopností chemických přípravků ve srovnání s obyčejnou vodou. Cílem bylo zjistit, zda jde úklid s prostředky lépe než bez nich. Výsledky byly více než překvapivé.   

České domácnosti jsou často zásobené tvrdší vodou, proto se nezřídka potýkají i s vápenatou krustou vodního kamene na keramice. „Vodní kámen představoval pro většinu čističů velký problém. Bez lidského přičinění byla voda v odstraňování vodního kamene účinnější než 15 různých čističů. Pokud vás trápí vodní kámen, nezbývá než vyhrnout si rukávy a pustit se do boje s pomocí kartáče,“ vzkazuje Hana Hoffmannová.

Vodovodní potrubí a železo rozpuštěné ve vodě způsobuje, že se v toaletní míse usazuje rez. Odstraňování rzi z keramického sanitárního zařízení dopadlo ve srovnání s vodním kamenem lépe. Alespoň v tom, že všechny prostředky byly účinnější než pouhá voda. Také v případě rzi se pozitivně projevilo, pokud se účinek přípravků doplnil fyzickým úsilím. Nejhorší schopnost bojovat se rzí ukázal Frosch WC Gel Citrus.

Třetí běžnou záchodovou nečistotou je moč z nedokonalého splachování. Pouhé nalití prostředku na nečistotu v mnoha případech nic nevyřešilo, i když výjimky se našly. Celkově nejméně účinným prostředkem byl K-Classic WC Reiniger Citrus z Kauflandu. Nedokázal odstranit usazeniny umělé moči a nejhoršího výsledku dosáhl i při odstraňování vodního kamene.

Šetrnost k životnímu prostředí u WC čističů málokdo očekává. Vstřícnost k přírodě se téměř vylučovala s dobrou účinností – nejúčinnější výrobky patřily z různých důvodů zároveň k nejdrsnějším. Typickou složkou těchto čističů je kyselina, například mravenčí. Ta má pomoci odstraňovat vodní kámen nebo stopy rzi. „Komu záleží na ochraně prostředí, musí přistoupit na kompromis – buď sleví z nároků na výsledek, nebo přiloží ruku k dílu a pomůže mechanickým čistěním,“ komentuje ekologičnost Hana Hoffmannová.

Praktické rady dTestu

  • Buďte opatrní při používání čističů obsahujících chlornany. Pokud se totiž smísí s jinými kyselými přípravky, může se z nich po vzájemné reakci uvolňovat jedovatý chlor.
  • Čtěte pozorně výstražné piktogramy a instrukce na obalech. Prostudujte doprovodné texty, aby bylo jasné, v čem tkví nebezpečí.
  • Skladujte úklidovou chemii tak, aby se k ní nemohly dostat děti.
  • Nečistoty odstraňujte kartáčem, nejlépe ihned, aby špína nezaschla.
  • Používejte WC štětku s malým bočním kartáčkem, který dokáže vyčistit i záhyby pod okrajem toaletní mísy.
  • Na nečistoty usazené pod vodou nechte WC prostředky působit ideálně přes noc, pak klozet vydrhněte kartáčem.

Tisková zpráva

Štítky DTest, čistič, WC, kámen, vodní kámen, rez, miska, Kaufland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy ukázaly, že většina WC čističů nedokáže odstranit vodní kámen bez pomoci kartáče  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.