Aktuálně

Atraktivní, ale těžký los pro Jablonec. Ve čtvrtfinále poháru přivítá Slavii více...

Tygři ustáli nápor Třince a vrátili se na druhé místo tabulky více...

Při požáru zachránil liberecký hasič Roman Kostelňák dítě, dostal medaili HZS více...

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Chia semínka – máme se obávat, nebo jásat?

Tisková zpráva | Foto dTest

Chia semínka mají původ v horách Střední a Jižní Ameriky. Někteří je považují za superpotravinu – jsou výživově bohatá a mají málo kalorií. Mezi jejich oceňované přednosti patří především vysoký obsah omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Časopis dTest otestoval 14 výrobků různých značek, aby prověřil jejich kvalitu. Zaměřil se i na přítomnost mykotoxinů a pesticidů.

V Evropské unii se smějí chia semínka prodávat až od roku 2009, do té doby čekala na povolení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. „Evropské úřady je označily za novou potravinu, u které musí zkoumat zdravotní nezávadnost. Podmínkou schválení prodeje chia semínek v Evropské unii bylo, že se jich denně nesmí sníst více než 15 g,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 14 zástupců chia semínek z prodejen se zdravou výživou i ze supermarketů, pět z nich v bio kvalitě. V laboratoři nechal zkoumat množství a kvalitu tuků, bílkovin a přítomnost nežádoucích látek. „Čtenáře zajímalo, jestli nejsou výživové vlastnosti semínek přeceňovány. Náš nezávislý test ukázal, že ať si dáte jakákoliv z testovaných chia semínek, svému zdraví prospějete. Pátrali jsme po mykotoxinech a pesticidech, ale neúspěšně. Naopak, výskyt přínosných látek převýšil naše očekávání,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Hlavním benefitem chia semínek je vysoký obsah esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-6 nenasycené mastné kyseliny linolové (LA). Obě náš organizmus potřebuje ke stavbě buněk nebo pro správnou činnost nervové soustavy a je odkázán na jejich příjem zvenčí. Chia semínka obsahují prospěšné mastné kyseliny, navíc ve správném poměru. Ve 100 g semínek se nachází okolo 20 g ALA a 6 g LA. Pro nás Středoevropany je výhodné, že chia olej obsahuje kyselin omega-3 třikrát až čtyřikrát více než omega-6, protože tím vyvažuje nerovnováhu způsobenou nedostatkem ryb v našem jídelníčku.

Nelze však tvrdit, že by byl chia olej totéž co rybí tuk. Oba sice obsahují omega-3, ale každý jiné. V rybím tuku najdeme kyseliny EPA a DHA, které jsou pro lidské tělo lépe využitelné než ALA obsažená v chia semínkách.

Díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a želírujícím schopnostem jsou chia semínka oblíbená pro přípravu dezertů o konzistenci pudinku. „Relativně vysoký průměrný obsah bílkovin (okolo 22 %) nás mile překvapil. Evidentně s tak vysokým obsahem bílkovin nepočítali ani výrobci, protože údaj na obalech byl v mnoha případech podhodnocený,“ popisuje rozdíl mezi deklarovaným a skutečným složením Hana Hoffmannová.

Odborníci doporučují konzumaci chia semínek všem věkovým kategoriím. „Menším dětem a mladším osobám zejména kvůli podpoře činnosti mozkové tkáně, osobám středního věku a starším pro dobrou funkčnost kardiovaskulárního aparátu a starým lidem pro udržení dobré funkce mozkové tkáně. Poslední dobou jsou omega-3 spojovány i s prevencí neurodegenerativních poruch a doporučují se ve zvýšené míře i osobám trpícím roztroušenou sklerózou,“ vyjmenovává pozitiva nutriční terapeutka Hana Střítecká. Díky své neutrální chuti semínka neovlivňují pokrmy, tudíž se dají použít víceméně do čehokoliv.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky chia, chia semínka, DTest, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, mastná kyselina, Jižní Amerika, Evropská unie, bílkovina, Evropský úřad pro bezpečnost potravin

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.