Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chia semínka – máme se obávat, nebo jásat?

Chia semínka mají původ v horách Střední a Jižní Ameriky. Někteří je považují za superpotravinu – jsou výživově bohatá a mají málo kalorií. Mezi jejich oceňované přednosti patří především vysoký obsah omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Časopis dTest otestoval 14 výrobků různých značek, aby prověřil jejich kvalitu. Zaměřil se i na přítomnost mykotoxinů a pesticidů.

V Evropské unii se smějí chia semínka prodávat až od roku 2009, do té doby čekala na povolení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. „Evropské úřady je označily za novou potravinu, u které musí zkoumat zdravotní nezávadnost. Podmínkou schválení prodeje chia semínek v Evropské unii bylo, že se jich denně nesmí sníst více než 15 g,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 14 zástupců chia semínek z prodejen se zdravou výživou i ze supermarketů, pět z nich v bio kvalitě. V laboratoři nechal zkoumat množství a kvalitu tuků, bílkovin a přítomnost nežádoucích látek. „Čtenáře zajímalo, jestli nejsou výživové vlastnosti semínek přeceňovány. Náš nezávislý test ukázal, že ať si dáte jakákoliv z testovaných chia semínek, svému zdraví prospějete. Pátrali jsme po mykotoxinech a pesticidech, ale neúspěšně. Naopak, výskyt přínosných látek převýšil naše očekávání,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Hlavním benefitem chia semínek je vysoký obsah esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-6 nenasycené mastné kyseliny linolové (LA). Obě náš organizmus potřebuje ke stavbě buněk nebo pro správnou činnost nervové soustavy a je odkázán na jejich příjem zvenčí. Chia semínka obsahují prospěšné mastné kyseliny, navíc ve správném poměru. Ve 100 g semínek se nachází okolo 20 g ALA a 6 g LA. Pro nás Středoevropany je výhodné, že chia olej obsahuje kyselin omega-3 třikrát až čtyřikrát více než omega-6, protože tím vyvažuje nerovnováhu způsobenou nedostatkem ryb v našem jídelníčku.

Nelze však tvrdit, že by byl chia olej totéž co rybí tuk. Oba sice obsahují omega-3, ale každý jiné. V rybím tuku najdeme kyseliny EPA a DHA, které jsou pro lidské tělo lépe využitelné než ALA obsažená v chia semínkách.

Díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a želírujícím schopnostem jsou chia semínka oblíbená pro přípravu dezertů o konzistenci pudinku. „Relativně vysoký průměrný obsah bílkovin (okolo 22 %) nás mile překvapil. Evidentně s tak vysokým obsahem bílkovin nepočítali ani výrobci, protože údaj na obalech byl v mnoha případech podhodnocený,“ popisuje rozdíl mezi deklarovaným a skutečným složením Hana Hoffmannová.

Odborníci doporučují konzumaci chia semínek všem věkovým kategoriím. „Menším dětem a mladším osobám zejména kvůli podpoře činnosti mozkové tkáně, osobám středního věku a starším pro dobrou funkčnost kardiovaskulárního aparátu a starým lidem pro udržení dobré funkce mozkové tkáně. Poslední dobou jsou omega-3 spojovány i s prevencí neurodegenerativních poruch a doporučují se ve zvýšené míře i osobám trpícím roztroušenou sklerózou,“ vyjmenovává pozitiva nutriční terapeutka Hana Střítecká. Díky své neutrální chuti semínka neovlivňují pokrmy, tudíž se dají použít víceméně do čehokoliv.

Tisková zpráva | Foto dTest

Štítky chia, chia semínka, DTest, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, mastná kyselina, Jižní Amerika, Evropská unie, bílkovina, Evropský úřad pro bezpečnost potravin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chia semínka – máme se obávat, nebo jásat?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.