Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pět věcí, které byste měli vědět, než vyrazíte na vodu

České řeky jsou již odemčené a provozovatelé kempů a půjčoven lodí netrpělivě očekávají vrchol sezony. Ostřílenější vodáci už mají konkrétní termín a řeku vybranou, stačí jim, když si vezmou v práci dovolenou a sbalí si stejné věci jako loni. Pokud ale na vodu vyrážíte poprvé, nebo jste už málem zapomněli, jak se v ruce drží pádlo, tak vás možná překvapí některé novinky. Proto vám přinášíme odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které si zřejmě před vodáckým výletem položíte.

Kdy vyrazit?

Hlavní sezona začíná v polovině června a pokračuje v průběhu letních prázdnin. Pokud se tedy v blízkosti davů necítíte jako ryba ve vodě, tak byste měli zrychlit a vyrazit dříve než ostatní. Druhou možností je konec sezony. Ta končí v druhé polovině září, ale při nestálém počasí a dlouhotrvajícím suchu je opožděná dovolená na vodě poměrně v ohrožení. Potkávání neznámých lidí ale k vodě patří, alespoň tak můžete navázat nová přátelství. 

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují plány mnoha vodáků, je počasí. Některé z řek jsou při velkém suchu téměř nesjízdné, proto byste měli bedlivě sledovat, kdy zaprší a kdy naopak raději zůstat doma.

Kam se vydat?

Klasikou je jednoznačně Vltava. Zde se každoročně vydává nejvíce vodáckých nadšenců. I pro rekreační vodáky je výhodou záruka stabilního toku také během suchého období. Zároveň je zde velké množství kempů a občerstvení na vodě. Největším mínusem je velká oblíbenost této řeky. Před jezy a u místních barů se tak musíte připravit na občasné fronty.

Pokud chcete větší klid a zažít pravou vodáckou atmosféru, tak byste se měli vydat na řeku Otavu. Při této volbě vám bude odměnou klidná a romantická jízda s minimem turistů. Horší je to se splavností. Naplánovat si výlet na Otavu je těžší hlavně během delšího sucha. Stejně jako další české řeky totiž trpí v posledních letech nedostatkem vody.

Mezi další varianty patří například Sázava, která patří mezi nejzábavnější řeky u nás. Tomu také odpovídá množství vodáků, kteří ji navštíví. Najdete zde různé obtížnosti, takže je ideální jak pro začátečníky, tak pro zkušenější. Méně známé jsou řeky Lužnice a Dyje. Je jedno, kterou z těchto dvou variant zvolíte. Obě řeky vám nabídnou krásnou přírodu a zajímává místa, kde se můžete zastavit.

Jakou loď zvolit?

Pro každou řeku je vhodný jiný typ lodi. Zároveň by si posádka měla vybírat podle toho, co od vody očekávají a jak zkušení jsou jednotliví členové. Prázdninová méně zkušená posádka by měla volit spíše nafukovací plavidlo. Je jedno, jestli zvolíte raft nebo nafukovací kánoi. Platí pravidlo, že čím širší je loď, tím stabilnější, ale zato pomalejší jízda. Zkušenější vodáci mohou volit pevné plastové lodě, oproti těm nafukovacím jsou rychlejší a méně se na nich nadřete.

Dnes už existují i nafukovací lodě, které mají téměř shodné vlastnosti s těmi pevnými. Příkladem může být kajak Thaya od českého výrobce Gumotex. Od ostatních „nafukovaček“ se liší hlavně tím, že je její dno mimořádně pevné. Proto je kajak vysoce odolný, stabilní a bezpečný. „Jsme pyšní, že se nám podařilo vyvinout kajak snoubící výraznou stabilitu se skvělými jízdními vlastnostmi. Thaya je tak člun pro rodiny s dětmi na klidnou vodu, tak i pro dobrodruhy na lehce živější řeku,“ komentuje vývoj posledního modelu Lucie Kadlecová z moravské společnosti Gumotex.

Co s sebou na vodu?

K pravé vodě patří také pobyt pod stanem. Samozřejmostí je tedy kvalitní stan, karimatka, spacák a další propriety určené pro život v kempu. Nezapomeňte si hlavně nepromokavé boty, které se vám budou hodit večer, a také nepromokavou bundu nebo pláštěnku. Na případná malá zranění si vezměte malou lékárničku. Pamatujte, že čím více věcí si s sebou vezmete, tím těžší budete mít barel nebo vodotěsný vak. Ten si umístíte do lodi a zajistí vám, že vaše bagáž bude v suchu. Pokud ho ovšem budete mít těžký, tak vám může při vypadnutí klesat na dno takovou rychlostí, jakou byste rozhodně nečekali. Kromě zmiňovaných věcí si přibalte také teplé oblečení, pokrývku hlavy a provaz nebo provázek, který využijete například na sušení ponožek nebo na přetahování lodi přes nesjízdný jez.

Jak je to s alkoholem?

V poslední době se neustále hovoří o tom, zda by měli být vodáci pokutování za to, když před jízdou na lodi požijí alkohol. V médiích se objevují články o tom, že může mít posádka v krvi 0,5 promile alkoholu. Jinde se zase dočtete, že vám za alkohol pokuta nehrozí. Kde je tedy pravda? Momentálně se žádné změny ještě nekonají. Zatím tedy platí nulová tolerance alkoholu na lodi. Pokud zákon nedodržíte, tak vám hrozí pokuta v hodnotě až 100 tisíc korun. Pravdou je, že poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, který počítá s tím, že by měli vodáci povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi. Senátoři návrh schválili, ale poslali ho zpět do sněmovny s tím, že by chtěli stejnou výjimku pro cyklisty. Pořád tedy platí, že na vodu nemůžete vyrazit pod vlivem alkoholu. Zda se výjimka stihne uzákonit ještě během letošní sezony je zatím nejisté.

Tisková zpráva

Štítky voda, tipy, vodáctví, alkohol, Otava, Poslanecká sněmovna ČR

Pět věcí, které byste měli vědět, než vyrazíte na vodu  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.