Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Nise uvidíte skutečná letadla i unikáty

Mimořádnou podívanou ze světa letectví nabídne výstava „S hlavou v oblacích“. Usednete třeba do kokpitu jednoho z nejmodernějších MIGů, zkusíte si speciální letecký výcvik s reálným simulátorem stíhačky a uvidíte i opravdová letadla. Výstavu představí v libereckém OC Nisa, kde bude zdarma k vidění od 2. do 24. května.

„Interaktivní výstava „S hlavou v oblacích“ představí mnoho unikátních exponátů. Mezi nejinteresantnější patří součást z vrtulníku Mi-8, ve kterém v roce 1977 zahynula Viera Husáková, manželka tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka. Ten poté vrtulník nařídil spálit napalmem, ale díky nebojácnosti destrukční čety a po mnoha letech ukrývání, se nyní na motor můžeme podívat i my,“ upozorňuje majitel výstavy Pavel Kratochvíl, na jeden z nevšedních exponátů.

Výčet atraktivním a ojedinělých ukázek z oboru letectví tím zdaleka nekončí. V Liberci se na celý měsíc zabydlí několik skutečných letounů, k vidění budou unikátní kokpity, letecké motory či letecký trenažér D – 4 Link Trainer, která má dnes již nevyčíslitelnou hodnotu.  Výstava seznámí návštěvníky i s podobou a vybavením pilotů, kteří byli leteckými esy za 1. světové války či jejich kolegy, současnými specialisty na přežití ve stratosféře.

„Přichystána bude pro návštěvníky i speciální letecká škola s reálným simulátorem MIG 21 i 3G trenažér pro simulaci stavu beztíže a dezorientace v prostoru, jíž zažívají stíhací piloti nebo kosmonauti. Každý si může vyzkoušet, co zažívají,“ láká na další z kuriozit výstavy Ivana Lehká, marketingová koordinátorka OC Nisa Liberec.

Nejzajímavější exponáty výstavy:
Letecké motory
• Diváci spatří proudový motor jednoho z nejznámějších cvičných stíhacích letounů světa Aero L-39 Albatros či pístový motor z české letadlové legendy „Čmeláka“.
• Poprvé k vidění bude unikátní exponát, součást vrtulníku Mi-8, v němž zahynula v roce 1977 Viera Husáková, manželka tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka. Ač prezident po tragické události nařídil jeho okamžitou likvidaci napalmem, demoliční četa jeho součást zachránila a po mnoho let schovávala, díky nim nyní mohou lidé na výstavě tento ojedinělý kousek obdivovat.

Světově unikátní kokpit
• Na chvíli si připadat jako skutečný pilot budou moci návštěvníci v originálních kokpitech MIG-21MFN č. 5603, nejmodernější variantě MIGu 21, který je jediným kompletním kusem na světě. Ještě v roce 2005 byl součástí jednoho z nejmodernějších MIGů – 21 české armády, který se proháněl naším vzdušným prostorem, ustoupil však letounu JAS-Gripen, který jej ve službách armády nahradil.

Letecký trenažér nevyčíslitelné hodnoty
• Jeden z posledních tří dochovaných trenažérů pro 1. generaci britských proudových stíhačů na celém světě, to je D – 4 Link Trainer. Pilot zavřený uvnitř viděl pouze přístroje, podle nichž musel odstartovat, doletět k vytyčenému cíli a bezpečně přistát, aniž by viděl ven z kokpitu. Hodnota exponátu je díky jeho ojedinělosti nevyčíslitelná.

Piloti jednoho století
• K letadlům neodmyslitelně patří i piloti. Hned pět různě vystrojených pilotů, z různých období, představí další expozice. Návštěvníci si tak udělají si představu o tom, jak vypadali za 1. i 2. světové války, v poválečné éře proudových letadel, porovnají, jak vypadá pilot létající do stratosféry nebo ten současný, s proti přetlakovými kalhotami a přilbou se zaměřováním.
• Ukázka pilotní výbavy pro přežití po katapultování podá výmluvnou představu o náročnosti tohoto povolání.

Napsala redakce

Štítky Lužická Nisa, výstava, exponát, Gustáv Husák, Viera Husáková, Mil Mi-8, druhá světová válka, MiG-21, první světová válka, Liberec, Armáda České republiky, letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nise uvidíte skutečná letadla i unikáty  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.