Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Autem na dovolenou? Rozdíly v cenách paliva jsou i desetikorunové

Čeští motoristé letos zaplatí při cestách na dovolenou za pohonné hmoty řádově o jednotky korun na litr méně než loni, a to i přes očekávaný růst cen v letních měsících. Ceny benzinu a motorové nafty by se měly v létě kvůli vývoji cen ropy i změnám kurzu eura a dolaru zvýšit o 0,5 Kč až korunu na litr. Uvedl to dnes Ústřední automotoklub.

V Česku letos cena litru Natural 95 meziročně klesla o 3,50 Kč na 33 Kč/litr. Například v sousedním Rakousku vyjde litr benzínu na 35 Kč, zatímco loni stál v přepočtu 37,60 Kč. V Chorvatsku pak benzin zlevnil o 2,50 Kč na 37 Kč/litr. Na Slovensku motoristé tankují v průměru za 37,3 Kč, loni to přitom bylo o 3,50 Kč/litr dráž. V Německu cena benzinu klesla o 1,1 Kč na 39,60 Kč/litr.

"V porovnání cen paliva s ostatními státy se Česká republika umístila na osmém místě. Za námi je třeba Slovensko, Chorvatsko nebo Rakousko. Suverénně nejlevněji řidiči natankují v Rusku, Srbsku a Bosně a Hercegovině, tam se cena pohybuje pod 30 Kč/litr a v Rusku dokonce okolo 15 Kč/litr," uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Zato nejdražší benzín podle Vomáčky řidiči natankují v Norsku, kde cena přeskočila magickou hranici 50 Kč/litr. Nafta je pak nejdražší nejen v Norsku, ale i ve Velké Británii.

Zdroj: ČTK

Štítky benzín, Česko, Ústřední automotoklub České republiky, Rakousko, Chorvatsko, Slovensko, Petr Vomáčka, Rusko, Norsko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autem na dovolenou? Rozdíly v cenách paliva jsou i desetikorunové  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.