Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámky nabídnou o prázdninách dětské prohlídky, jsou kratší a poutavější

Speciální prohlídky určené rodinám s malými dětmi nabídnou od středy zámky v Libereckém kraji. Dlouholetou zkušenost s nimi mají na nejnavštěvovanějším zámku Sychrov, kde už sedm let provází speciálním okruhem princezna. Loni otevřeli dětskou prohlídkovou trasu na zámku v Zákupech, na Grabštejně bude děti provádět svatá Barbora.

"Každým rokem narůstá počet objektů, kde se o hlavních prázdninách nabízí tzv. dětská trasa, tedy buď zkrácený okruh, kdy se výklad uzpůsobí věku dětí, nebo prohlídka vedená kostýmovaným průvodcem," řekl ředitel sychrovské památkové správy Miloš Kadlec.

O dětské prohlídky je podle něj velký zájem, protože trvají kolem 20 až 30 minut. "To jsou děti schopné absolvovat v klidu, respektive s nadšením a zájmem," poznamenal. Díky dětským prohlídkám se podle Kadlece ulevuje prohlídkám klasickým, kde pak děti neruší výklad. "Navíc jsme toho názoru, že kvalitně koncipovaná dětská prohlídka pomáhá vybudovat vztah dítěte k památkám," dodal.

Novou prohlídkovou trasu pro děti dnes dokončovali na Frýdlantu. "Prohlídky budou od 1. července, teď děláme poslední úpravy," řekla frýdlantská kastelánka Jana Pavlíková. Prohlídky jsou určené hlavně malým dětem, které by tradiční trasu dlouhou 1,5 hodiny nevydržely.

"Děti se projdou asi šesti místnostmi na hradě, aby i rodiče získali nějaké informace. Dozvědí se tam, jak se na hradě žilo, kdo tam žil, co dělali, čím se bavili," popsala prohlídku kastelánka. "Potom se půjdou podívat do dvou místností, které jsou nainstalovány tak, aby si děti mohly na věci sáhnout, sednout si na křeslo, vyfotit se, pohrát si a budou si tam moci i něco nakreslit," doplnila.

Zkrácenou dětskou prohlídku nejzajímavějšími komnatami zámku nabídne od středy také Hrubý Rohozec. Císařský zámek v Zákupech zase připravil na prázdniny prohlídky s princeznou, které jsou určené dětem do deseti let. "Průvodkyně, oblečená v kostýmu princezny, si s dětmi vypráví, dává jim hádanky a nechává děti hledat plyšové medvídky poschovávané v zámeckých pokojích. Cílem je, aby se děti prohlídky aktivně účastnily a nemusely jenom mlčky naslouchat," vysvětlila mluvčí Národní památkové správy Sychrov Lucie Bidlasová.

Zákupy však nabízejí také dětský okruh bez průvodce, který tvoří čtyři místnosti - dětský pokoj, ložnice, kuchyně a prádelna. Vystaveny jsou i hračky. Dětem je na zámku určena také výstava Strašidelné sklepení, kde mohou potkat draka, hejkala, divoženky nebo vodníka.

Zdroj: ČTK

Štítky zámek, Zákupy, Sychrov, průvodce, Liberecký kraj, Grabštejn, Jana Pavlíková, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámky nabídnou o prázdninách dětské prohlídky, jsou kratší a poutavější  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.