Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Geopark Ralsko bude mít první značenou turistickou stezku

Geopark Ralsko, který vzniká v bývalém vojenském prostoru na Českolipsku, bude mít první značenou turistickou stezku. Zhruba 19 kilometrů dlouhá trasa vede z Bezdězu do Hradčan a Kuřívod také částečně po staré Rečkovské lesní dráze. Na značení se v těchto dnech pracuje, sdělila mluvčí projektu Hana Tietze.

Stezka vzniká v rámci zpřístupnění bývalého výcvikového prostoru Ralsko, kam byl dlouhá léta přístup veřejnosti zakázán.

"Je to první krok k tomu, aby dosud izolované území začalo komunikovat s okolím. Pěších stezek je v geoparku velmi málo, a proto chceme jeho centrální část napojit na hlavní turistické body v okolí. Značení cest je důležitou součástí obnovy celého území tak, aby bylo bezpečné a pomáhalo v orientaci návštěvníkům," řekla ředitelka obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko Lenka Mrázová. Nově vyznačená geostezka podle ní turistům odhalí i 90 milionů let staré fosilie. Na značení stezek získal geopark dotaci z fondů Libereckého kraje. V budoucnu by v oblasti měla vzniknout celá síť značených pěších a cyklistických tras.

Součástí trasy bude vznikající geostezka Přes Bukové hory. Trasa nabídne několik zajímavých zastavení. U vrcholu Víšek jsou k vidění například železivce, což jsou pískovce prostoupené sloučeninami železa. Vrchol Malé Bukové zase nabízí pohled na magmatickou žílu čedičové horniny, jejíž sloupce tvoří mozaiku podobnou včelím plástům. "Stezka bude procházet také kolem míst s čerstvým skalním řícením. V napadaných balvanech jsou krásně vidět miliony let staré fosilie, hlavně otisky mušlí," zmínil geolog geoparku Dominik Rubáš.

Geopark Ralsko o rozloze téměř 300 kilometrů čtverečních územně spadá do oblastí obcí Ralsko, Doksy a Hamr na Jezeře. Cílem projektu je oživit krajinu, která zůstala po 60 let prakticky nedotčená, a přilákat do ní turisty. Díky nenáročnému téměř rovinatému terénu je park velmi vhodný pro rodiny s dětmi, ale také pro lidi s omezenou možností pohybu. Území je zajímavé nejen svou přírodou, má i bohatou historii. Centrální část Ralska, Kuřívody, byla založena Přemyslem Otakarem II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tady však bylo už v mladší době kamenné. Na území geoparku je 17 zaniklých obcí.

Zdroj: ČTK

Štítky Ralsko, turistická stezka, okres Česká Lípa, Hradčany, Bezděz, Přemysl Otakar II., Geopark Ralsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Geopark Ralsko bude mít první značenou turistickou stezku  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.