Rádi se zchladíte nanukem? Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na kvalitu těch s klasickými příchutěmi a poslal do laboratoře sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků. Zatímco tvarohové dopadly dobře, kvalita většiny vanilkových trpí hlavně tím, že obsahují velké množství kokosového oleje.
V ideálním případě by tvarohovou či vanilkovou zmrzlinu měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru, doplněná krustou z mléčné čokolády. Realita však může být od ideálu značně vzdálena. „Narazili jsme na zmrzliny, které uvádějí na prvních místech ve složení vodu, rostlinné tuky, glukózo-fruktózový sirup a důstojný výčet éček, která zajišťují zmrzlině lepší smyslový dojem,“ říká Kateřina Kočvarová, redaktorka časopisu dTest.
Laboratoř zkoumala, zda náplň nanuků obsahuje rostlinné tuky, kterými výrobci nahrazují část dražšího mléčného tuku ze smetany, tvarohu nebo mléka. „Lépe dopadly tvarohové výrobky, ve kterých jsme žádný jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili. Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk. Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje. Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku. Informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvádějí i na etiketách,“ doplňuje Kočvarová.
Na povrchu mražených krémů se nejčastěji setkáme s kakaovou polevou, kterou většinou tvoří směs kakaa, rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, cukru a přídatných látek, které je drží pohromadě. Kakaovým máslem a mlékem, dvěma důležitými složkami mléčné čokolády, výrobci obvykle šetří. Vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě splnily všechny testované nanuky bez problémů, rozdíly ale byly značné. Nejvyšší obsah laboratoř naměřila u tvarohového výrobku Ballino Smíšek a vanilkového Magnum Classic (oba 9,4 %), nejnižší u K-classic Max Vanilla (3,4 %). Kvalitu polevy však ovlivňuje zejména druh použitého tuku, tedy podíl kakaového másla, mléčného tuku a případně rostlinného tuku.
Ačkoli tvarohové nanuky kokosový olej ve své náplni neobsahují, v jejich polevách tvoří významnou složku. Ukazuje na to vysoké procentuální zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo 95 procent u nanuku Míša. „Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády. Dodejme, že z doporučovaného maximálního denního příjmu nasycených mastných kyselin, který činí 20 gramů, může jediný nanuk „ukousnout“ až polovinu,“ říká Kateřina Kočvarová.
Proti nařčení se výrobce brání. Míša je podle něho zmrzlina, která obsahuje 65 procent tvarohu a 13,5 procent smetany. "Pokryta je kakaovou polevou, která je vyrobena z kakaa, cukru a kokosového oleje a neobsahuje ani palmový tuk, ani ztužené (hydrogenované) tuky. Výživové složení kakaových polev z pohledu obsahu nasycených mastných kyselin je srovnatelné," řekl Drbně výrobní ředitel Miroslav Krupica a dodal: "Časopis dTest o výrobku Míša uvádí zcela nepravdivá tvrzení, příkladem jednoznačně snižujícím kredibilitu testu může být už jen mylně uváděný název produktu „Míša tvarohové osvěžení“. Pod tímto názvem se Míša na českém trhu nikdy nevyskytoval, správný název byl vždy „Míša tvarohový.“
V senzorickém hodnocení si tvarohové nanuky vedly lépe než vanilkové. Čtyři z pěti tvarohových nanuků získaly dobrou známku, vůbec nejlépe ze všech dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy. Nejhorší hodnocení si odnesl výrobek Pinko Vanilka. Hodnotitelé mu mimo jiné vytýkali vodovou konzistenci a výrobek tak skončil nejhůře i v celkovém hodnocení kvality. Vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou – zejména díky velmi dobrému hodnocení složení náplně.
Tisková zpráva
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.