Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Paneláky překvapily. Lidem poskytují šťastný domov

Vývoj sídlišť a bytových domů na Liberecku se podařilo zdokumentovat Stavebnímu bytovému družstvu Sever. Výsledky unikátní dokumentační práce, kterou obohatily svými příspěvky i desítky Liberečanů, budou vystaveny od 29. srpna v Obchodním centru Forum.

„Část expozice má věrnou podobu typického panelákového bytu s hnědou umakartovou kuchyní. Obyváku pak vévodí skříňová stěnaz NDR a nepohodlná čalouněná sedací souprava,“ upřesňuje předseda družstva Petr Černý.Historie libereckých panelákových kolonií, kterou výstava uspořádaná k 50. výročí založení SBD Sever připomíná, se stane součástí výzkumného projektu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. To pracujeme se s téměř dvaceti historiky architektury, urbanisty, památkáři, demografy a dalšími odborníky z muzejních i akademických pracovišťna pětiletém grantovém úkolu, jehož cílem je ukázat, že sídliště z panelů znamenají důležitý urbanistický, architektonický i historický fenomén.

„Mají svou minulost, přítomnost a v mnoha případech i rozvojový potenciál a pro své obyvatele představují domov,“ dodává hlavní autorka projektu Lucie Zadražilová z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze s tím, že po letech jednostranné kritiky a odmítání v současné době zájem o sídliště znovu stoupá. V panelových bytech, které se staly součástí národního kulturního dědictví, žije spokojeně zhruba třetina Čechů.

Liberecká výstava zachycuje nejen vznik sídlišť a veřejných prostranství, ale i jejich proměny od 60. let minulého století po současnost. „Čerpali jsme ze soukromých archivů místních fotografů, zestarých pohlednic, kalendářů a knih,“ dodává Michal Buzek z pořadatelské agentury Elset. Součástí dobové bytové expozice je i retro vybavení domácnosti. „Sehnat plynový kotel tehdy byl nadlidský výkon a to, že si mohli lidé vybrat jen ze dvou druhů kachliček, se dnes dá jen těžko uvěřit,“ podotýká Černý.

Výstavu zahájí televizní postavičky Jů a Hele, Alexander Hemala a Petr Černý. Start a konec měsíční nostalgické přehlídky doprovodí společenská show a zábava pro děti. Ty si budou moci zkusit složit Rubikovu kostku, spojit řetěz z plastových céček nebo pohrát se stavebnicí Seva. Pro děti uspořádá SBD Sever ještě tradiční zářijový Dětský den ve Vesci.

Program slavnostního zahájení výstavy v OC Forum v sobotu 29.8. 2015

14:00 Slavnostní zahájení výstavy
14:10 Divadlo Loudadlo, Jů a Hele v pohádce Na kouzelném paloučku
15:15 Michal David revival - největší hity 80. let
13:00 - 16:00 - Doprovodný program, retro workshopy pro malé i velké

Akci moderuje Alexander Hemala

Tisková zpráva

Štítky výstava, sídliště, Petr Černý, Liberecký kraj, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, domov, Alexander Hemala, panelový dům, Německá demokratická republika, Michal David, Rubikova kostka, Seva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paneláky překvapily. Lidem poskytují šťastný domov  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.