Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do žlutých kontejnerů patří nově většina plastů

Plastové obaly od potravin, igelitové tašky nebo sáčky či kelímky. To všechno nyní můžete vhazovat do žlutých kontejnerů, které donedávna sloužily jen k třídění PET lahví. Liberec rozšiřuje systém separace odpadů a tímto krokem chce lidem ještě více usnadnit třídění plastů. Na území města je celkem 1 417 nádob na tříděný odpad.

„Naší snahou je rozšířit separaci a následnou recyklaci různých plastů a snížit tak objem neroztříděného směsného odpadu. Takto bude služba dostupná mnohem většímu počtu obyvatel města,“ řekla náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková.

Co patří nově do žlutého kontejneru?
Dle nového systému je možno do žlutého kontejneru vhazovat stlačené PET láhve od nápojů, kelímky, sáčky (i mikrotenové), fólie, výrobky a obaly z plastů, obaly s recyklačním symbolem a kódem PET, HDPE, LDPE, PP, PS, číselným označením 1, 2, 4, 5, 6, to vše v čistém a vymytém stavu.

Do klasických žlutých kontejnerů patřily doposud pouze PET lahve, a kdo chtěl, mohl ostatní plasty sbírat do žlutých igelitových pytlů, které byly zdarma k vyzvednutí v Liebiegově vile nebo přímo ve sběrných dvorech, kam pak lidé naplněné pytle odevzdávali.

„Možnost třídění plastů do pytlů a jejich odevzdávání do sběrných dvorů však ještě nekončí. Třídit plasty tímto způsobem mohou Liberečané až do 30. listopadu a do tohoto data mohou také získat praktické barevné tašky na třídění odpadu do domácností, které se vydávají v kanceláři našeho odboru,“ uvedla vedoucí Odboru ekologie a veřejného prostoru Petra Farářová Veselá s tím, že v měsíci září mohou tyto tašky získat i děti v soutěži, kterou najdou v příloze posledního vydání Libereckého zpravodaje.

Do kontejnerů na plasty nepatří novodurové trubky, guma, molitan, výrobky z PVC, textil z umělých vláken, nádobky od léčiv, vícevrstvé obaly, linolea, pneumatiky, deskový polystyren nebo obaly od nebezpečných látek.

Štítky plast, kontejner, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do žlutých kontejnerů patří nově většina plastů  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.