Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kabinová lanovka na Ještěd se po pravidelné revizi znovu rozjela

Kabinová lanovka na Ještěd se dnes ráno po bezmála dvoutýdenní výluce znovu rozjela. Důvodem zastavení provozu byla pravidelná revize. Technici museli lanovku připravit na zimu. Práce ale byly náročnější, než se původně čekalo. Lanovka prochází revizí dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim. Ta podzimní je vždy delší, protože se kontroluje celé zařízení a zjišťují se případné defekty.

Technici sundali kabinu a kompletně zkontrolovali všechny čepy a ložiska. Při tom se ukázalo, že hlavní čep už nedrží tak, jak by měl. "Museli jsme vyměnit takzvaný běhoun, bylo to náročnější než jsme počítali, protože jsme ho museli upravit. Jsem rád, že jsme to stihli podle plánu," poznamenal přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Stejnou opravu zřejmě provedou technici na jaře u druhé kabiny. "To už ale bude jednodušší, můžeme se na to připravit," vysvětlil.

Dvoukabinová lanovka na vrchol 1012 metrů vysokého Ještědu je v provozu od 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla modernizována. Lanovka je dlouhá 1188 metrů a v nejvyšším bodě je zhruba 30 metrů nad zemí. Na vrchol jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. V letošním roce se podle Štěpána vyhnuly lanovce technické závady. "Stáli jsme jen při silném větru anebo když do lana uhodil blesk," řekl přednosta.

Dnes zatím fouká vítr jen o rychlosti 18 kilometrů v hodině. Lanovka by se musela zastavit při bočním větru nad 58 kilometrů v hodině. Lanovku na Ještěd využívají především turisté z Česka, Německa a Polska. Rekordní návštěvnost zažila v 70. letech po modernizaci. Tehdy za jediný rok přepravila 600.000 lidí. I s letošní sezonou jsou ale na lanovce spokojeni. "Už jsme přepravili víc lidí než za celý loňský rok," řekl Štěpán. Lanovka letos přepravila už 271.000 lidí, loni za celý rok jich bylo jen 266.000. Rekordním dnem byly letos oslavy Ještědu 19. září, kdy lanovkou na vrchol vyjelo více než 5400 návštěvníků.

Autoři | Foto ČD

Štítky lanová dráha, Ještěd, Německo, Polsko, Česko, kabinová lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinová lanovka na Ještěd se po pravidelné revizi znovu rozjela  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.