Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PROGRAM ADVENTU: Strom před radnicí se rozsvítí už za týden. Primátor nabídne Liberečanům polévku

Trhy s tradiční nabídkou vánočního zboží a kulturním programem, speciální výstavy nebo prohlídky památek nabídne letošní advent v Libereckém kraji. Většina akcí organizovaných městy začne za týden, o prvním adventním víkendu.

Vánoční stromy se na hlavních náměstích největších měst kraje poprvé rozzáří v neděli, výjimkou je Česká Lípa. Tam se strom tradičně rozsvítí o den dříve, v sobotu. Novinkou bude, že na náměstí zůstane vánoční tržiště po celé období adventu. "Z města tak zmizí ošklivé zaplachtované stánky a veškerý prodej, kromě vánočních stromků a kaprů, bude v době adventu soustředěný pouze na náměstí ve stáncích, které nabídneme prodejcům," řekla starostka Romana Žatecká.

Radnice v Liberci vsadila na osvědčený kulturní program o každé adventní neděli. Vánoční trhy na náměstí před radnicí budou opět patřit k nejdelším v kraji, začnou v pondělí 7. prosince a skončí den před Štědrým dnem. I letos bude v Liberci moci každý zavěsit své vánoční přání nebo vzkaz Ježíškovi na strom na nádvoří radnice. Ve čtvrtek 3. prosince bude primátor pomáhat rozlévat adventní dýňovou polévku. V Liberci se strom rozsvítí příští neděli v 17:00.

V sousedním Jablonci je tradicí rozlévání svařeného vína, letos ho bude primátor zájemcům servírovat 17. prosince v rámci třídenních trhů. Jablonecké trhy patří mezi největší v kraji, zboží na nich bude opět nabízet přes sto prodejců.

Mezi nejnavštěvovanější akce adventu patří trhy, které se konají na zámcích či v muzeích. Jsou spojené s ukázkami řemesel a dalším programem. Zámek na Sychrově chystá trhy na první adventní víkend, hrad Grabštejn na první prosincovou neděli. Novinkou při akci na Grabštejně bude Česká mše vánoční v podání sólisty opery Národního divadla Luďka Veleho. "Chystáme i prohlídky hradu na každý adventní víkend," uvedla kastelánka Iva Bártová. Hrad bude vánočně nazdobený a průvodci v kostýmech se při výkladu zaměří na adventní období. Adventní prohlídky o víkendech nabídne i zámek Zákupy, na Sychrově budou speciální vánoční prohlídky od 27. prosince do 3. ledna.

Mezi hojně navštěvované akce patří i šestidenní trhy v českolipském muzeu na začátku prosince nebo dvoudenní v Turnově. Tam bude letos jejich součástí zábavní malovaná cesta od náměstí Českého ráje k muzeu. "Potkáte na ní mořskou pannu, vodníka i ryby," uvedla mluvčí turnovského muzea Marcela Beranová. Stezka bude končit na výstavě Kapr, sumec, štika a v tvůrčí dílně zaměřené na odlévání z olova. Turnovské muzeum chystá na prosinec i vánočně laděnou expozici na Dlaskově statku v Dolánkách a výstavu betlémů ze sbírky manželů Jany a Josefa Václava Scheybalových. Betlémy letos vystaví i českolipské muzeum, jablonecké bude lákat na výběr vánočních ozdob ze své kolekce.

Štítky advent, radnice, muzeum, výstava, Liberecký kraj, Liberec, strom, Romana Žatecká, polévka, Štědrý den, Josef Václav Scheybal, Luděk Vele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PROGRAM ADVENTU: Strom před radnicí se rozsvítí už za týden. Primátor nabídne Liberečanům polévku  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.