Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chcete změnu, ale vaše věta začíná slovem AŽ?

Liberecká Drbna si pro vás na následující týdny připravila několikadílný seriál na téma osobního rozvoje. Na vaše otázky se vám pokusí odpovědět koučka Lenka Markovičová, která pomáhám lidem najít v sobě jejich skrytý potenciál. První díl na téma „Chcete změnu, ale …“ vám přinášíme nyní. Náměty na další díly a otázky nám můžete zasílat přes formulář pod článkem.

Možná už delší dobu vás napadají myšlenky, že byste nejen chtěli, ale také měli něco ve svém životě změnit. Například v práci si můžete připadat nedocenění, možná jste na prahu syndromu vyhoření, nebo naopak jste natolik vytížení, že nemáte čas na svůj osobní život a odpočinek. Možná setrváváte ve vztazích, které vám ubírají energii, a vy jen čekáte, že se třeba něco u těch druhých změní. Možná čekáte na příhodný okamžik, a když přemýšlíte o svém životě nebo si o něm povídáte s někým hodně blízkým, začínají vaše věty slovem AŽ. Kolikrát jste si řekli nebo slyšeli u druhých věty typu: Až dostuduju, až děti vyrostou, až budu mít po dovolené, až si pořídíme byt, až budu mít víc času, až získám více zkušeností, až absolvuju xy seminářů, až, až, až.. A takhle to už možná trvá několik let a trvat ještě bude, pokud se nerozhodnete začít hned a nečekat na dobu, kdy z vašeho pohledu nastane AŽ. Ve výsledku ta doba nikdy nastat nemusí.

Z vlastní zkušenosti vím, že neustálé odkládání toho, co vnímáme jako naši skrytou pravdu, na vhodnější dobu, nikam nevede. Pokud žijeme pouze z představ naší budoucnosti, která je nejistá, nebo se neustále vracíme do minulosti, kterou už změnit nemůžeme, uniká nám podstata našeho života „tady a teď“ a my jen stagnujeme.

Jak tedy nastartovat změny, aby byly v souladu s vámi, s naší vnitřní moudrostí?
Nabízím možnosti formou 11 kroků, které vás dovedou k tomu, abyste svůj život začali vnímat jako spokojený a naplněný:

  • Pokud chcete ve svém životě něco změnit, začněte u sebe.
  • Zkoumejte svou  mysl a vnímejte, jak na vaše myšlenky reaguje vaše tělo. Při jakých myšlenkách cítíte radost, klid a harmonii a při jakých strach a obavy? Napište si je a pak o nich v klidu přemýšlejte.
  • Udělejte si pro sebe čas a napište si na kus papíru, co jste v životě dokázali a co byste ještě rádi udělali?
  • Podívejte se na svůj život, jakoby jste se dívali očima člověka, kterého si vážíte, který je vám blízký a má vaši hlubokou úctu a zeptejte se: Žiji svůj život nebo žiji životy podle toho, jak chtějí ostatní?
  • Opusťte nepříjemné a bolestné zážitky z minulosti, odpusťte všem, kteří vám ublížili a odpusťte i sami sobě.
  • Netrapte se, co bude, budoucnost je nejistá.
  • Začněte po krůčkách věnovat více času sami sobě, budete nabití energií a pohodou, kterou s vámi začnou sdílet i ostatní. Nebojte se udělat první krok z vaší důvěrně známé, komfortní zóny.
  • Naplánujte si pravidelně čas jen sami pro sebe. Ponořte se do nějaké činnosti, která vás baví a naplňuje. Tvořte, pečte, sportujte, zpívejte, studujte, pěstujte květiny, čtěte si, zkrátka dělejte to, co vás maximálně baví a naplňuje.
  • Sepište si vaše sny a přání a hledejte cesty, jak si je začít postupně plnit. Zeptejte se sami sebe: Co opravdu chci? Co pro to můžu udělat? Jaké mám možnosti? Kdo mi s tím může pomoci? Komu všemu to prospěje? Překážky existují jen v naší mysli.
  • Buďte vděční za to, co máte tady a teď. Jedině tak může přijít něco dalšího.
  • Přejte sobě a přejte i ostatním.

Zeptejte se koučky Lenky Markovičové

Odpověď najdete v dalším díle seriálu

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Autoři | Foto archiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete změnu, ale vaše věta začíná slovem AŽ?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.