S novým rokem konečně přírodu ovládla paní Zima. Sníh zkrášlil krajinu, mráz ozdobil okna, ale člověk by se rád zahřál. Jenže jak, bez tří vrstev svetrů a bez alkoholu? Stačí lehce obohatit jídelníček o několik zahřívacích potravin.
Nejprve zmiňme ty druhy potravin, které spíše ochlazující, a proto bychom je v zimním období měli z jídelníčku vynechat. Patří sem rafinovaný cukr, kravské mléko v jakékoli podobě, houby, z ovoce a zeleniny také zelí, hlávkový salát, okurky, cukety, rajčata či tropické ovoce. Tyto potraviny jsou vhodnější pro letní měsíce, kdy se potřebujeme něčím ochladit a osvěžit. A teď se pojďme skutečně zahřát.
Plod především exotických druhů křovitých paprik je všem jistě dobře známý. Každý podle svého gusta můžeme ochutnat různé stupně pálivosti, kterou v chilli papričce způsobuje látka kapsaicin. Tato látka je dobře rozpustná v tucích a alkoholu, takže pokud to se stupněm pálivosti přeženete, sáhněte po sklence mléka. Chilli velmi příznivě působí na zažívání, vyvolává příznivé určité změny ve střevní sliznici a podporuje také obranyschopnost organismu.
TIP: Kdy naposledy jste si připravili chuťově výrazný guláš? Zkuste namísto gulášového koření či sladké papriky použít chilli papričku. Obdobně si můžete zvýraznit chuť česnečky nebo jiné polévky, případně seženete i podomácku vyrobené chilli omáčky či pomazánky. Ovšem není nad čerstvě utrženou feferonku z vlastního květináče!
Česnek kuchyňský má svůj původ ve střední Asii. Hojně se používal během první a druhé světové války coby dezinfekce a záchrana před gangrénou. Česnek nejen že podporuje obranyschopnost a látkovou výměnu v těle, ale také snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Výborně působí proti nadýmání, ničí parazity ve střevech a funguje jako přírodní antibiotikum.
TIP: Uvařte si poctivou česnečku s pořádnou porcí česneku a brambor a rozmixujte vše do jemného krému. Jak snadno a rychle oloupat velké množství stroužků česneku? Jednotlivé stroužky vložte do sklenice a důkladně protřepejte. Česnek se prakticky oloupe sám i bez nože.
Křen se pěstuje jako kořenová zelenina, která se hojně využívala při mořeplavbách proti kurdějím. Díky své palčivé chuti se křen používá jako příloha k masitým pokrmům. Křen je velmi bohatý na vitamín C, antibakteriální látky a minerály (železo, draslík, vápník, hořčík).
TIP: Toto nejštiplavější koření je součástí křenové hořčice. Vy si můžete z křenu připravit výbornou hustou omáčku smícháním nastrouhaného křenu a jablka, soli, cukru, octa a vývaru. Nastrouhaný křen i omáčky vám v lednici vydrží až 14 dní beze změny chuti.
Původně asijská rostlina je známá pro své aromatické a pikantní oddenky. Při nákupu zázvoru je potřeba dbát na vzhled - suchým oddenkům se raději vyhněte a vybírejte jen ty čerstvé, neseschlé. Zázvor si dokonce můžete sami vypěstovat doma, když naplníte květináč směsí substrátu a rašeliny, navrch položíte oddenek s pupeny směrem vzhůru a lehce ho zasypete směsí. Po 3 týdnech oddenek vyklíčí a vyroste rostlinka, která po několika měsících uschne. V tu chvíli vyjmete oddenek z květináče, část zpracujete a část můžete opět zasadit.
TIP: Na kolečka nakrájený zázvor přidejte do horkého čaje a nechte alespoň 15 minut vylouhovat, k tomu lžíce medu a citronu a bakterie ani viry nemají šanci. Zázvor si můžete také nakrájet nebo nastrouhat na tenké nudličky a přidat do pečené nebo grilované zeleniny.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.