Aktuálně

Těsně před Vánoci přišli po požáru o dům, Chrastava na pomoc rodině založila sbírku více...

Mrazivá vánoční noc. V Liberci klesla teplota na minus 11 stupňů více...

Aby se grilování nezměnilo v noční můru. Znáte základní bezpečnostní pravidla?

Řada z nás má spojenou letní dovolenou s grilováním. Radost z této přípravy jídla nesdílí hasiči, kteří často zasahují u požárů, které vznikly z nepozornosti nebo podcenění všeobecně známých bezpečnostních zásad. Pojďme si je společně připomenout.

Než vůbec začnete grilovat, dbejte na správné umístění grilu. „Určitě by měl být na stabilní podložce, kde nehrozí jeho převrácení," upozorňuje Radek Poloprutský z oddělení prevence Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Pádem grilu může dojít nejen ke zraněním, ale také k zapálení například suché trávy v okolí grilu a i slabý vítr může oheň rozšířit na okolní hořlavé materiály.

Všechny grily můžete používat pouze za předpokladu, že budou dodrženy podmínky nebo návody výrobce. Po celou dobu grilování je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla a především oheň pozorně hlídat, aby se nevymkl kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření. Vhodné je mít u grilu v pohotovosti pár rukavic, rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou nebo hasicí sprej.

Opatrní buďte při rozdělávání ohně. „V grilech na dřevěné uhlí používejte pouze podpalovače k tomu určené, např. podpalovače z dřevité vlny, lihové gelové nebo tekuté. V žádném případě nepoužívejte hořlavé kapaliny či plyny," varuje Radek Poloprutský.

V průběhu grilování i po něm hlídejte hlavně malé děti. Spojení tepla s plameny chápou, ale když už máte v grilu žhavé uhlíky, netuší, jak moc mohou pálit. U grilování také pozor na konzumaci alkoholu. Nikdy to nepřežeňte a dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu okolo grilu. Stačí málo a může dojít ke vznícení šatů, ožehnutí vlasů, řas a popálení. 

Opatrně manipulujte s „vychladlým" popelem. Kolikrát již hasiči zasahovali u požáru, kde přišel vysypaný popel do kontaktu s hořlavým materiálem. Popel tak ponechte v grilu nebo ho předejte do nehořlavé nádoby.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky grilování, gril, Hasičský záchranný sbor, Liberecký kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.