Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hot Yoga. Cesta k očistě a radosti

PR článek

Teplota 40 stupňů Celsia, 26 pozic z Hatha Yogy a 90 minut soustředění se na své tělo. Tak by se stručně dala popsat Hot Yoga, která se stává v Česku stále populárnější a vychází z takzvané Bikram Yogy. Liberecké studio Hot Yogy je v areálu společnosti Werker a zacvičit si sem můžete přijít každý den bez předchozího objednání.

Před vstupem do budovy překonávám haldy odházeného sněhu a se zkřehlými prsty vstupuji do provoněného a útulného prostor, kde se Hot Yoga cvičí. Všude vládne příjemná atmosféra a usměvavá recepční mě zasvěcuje do tajů Hot Yogy a pravidel, jež je nezbytné v sále dodržovat. Ukazuje mi tři výjimky v dýchání, což zprvu zní poněkud složitě, ale ve skutečnosti je to instruktáž, jak správně dýchat.

V lehkém oblečení – šortkách a tílku – vstupuji do sálu, kde mě hned v první řadě překvapí teplo a vlhko, které má simulovat podmínky Indie – tedy kolébky yogy. Plna očekávání uléhám na podložku hlavou k zrcadlům.

Teplo prohřívá celé tělo

Úderem 18. hodiny vstupuje do sálu usměvavá instruktorka Bára. Všechny přivítá a začínáme cvičit. Záhy zjišťuji, že se všechny pozice opakují dvakrát po sobě a zatímco první série je zhruba minutová, ta následující je vždy kratší. Začínám se potit, ale cítím, jak teplo prohřívá mé tělo a umožňuje svalům provádět pozice ve druhé sérii snáz.

Po prvních padesáti minutách nám lektorka oznamuje, že jsme zvládli první část lekce ve stoji. Děkujeme si sami sobě, že jsme ji zvládli a při uléhání do pozice mrtvoly nebo-li sávasány, se dozvídám, že tato část byla tou dynamičtější. Tato slova mě na další dvě minuty strávené v pozici mrtvoly –tedy v leže na zásadech – uklidňují. Cítím, že se mi zpomaluje dech a upínám se ke slibu, že v druhé části lekce zvolníme. Záhy zjišťuji, že se při dalších pozicích v leže protahuji na těle svaly, o nichž nemám tušení. Po očko sleduji hodiny. Na konci hodiny si uvědomuji, že jedna z jogínek některé pozici cvičí jinak. Teprve teď si všímám, že se jí pod tílkem rýsuje malé těhotenské bříško.

Obrovská podpora ostatních

A tak si z hodiny odnáším několik zásadních poznání – zvládla jsem zbrocena potem pro mě relativně náročnou sestavu, a byť jsem měla s některými pozicemi potíže, cítila jsem obrovskou podporu v sále od ostatních. To mě motivovalo k tomu, posouvat své hranice dál. Zaujalo mě také, že Hot Yogu v horku a vlhku cvičí i těhotné ženy a potěšila mě odvaha mužů, kteří podobně jako já, bojovali s náročnými pozicemi statečně.

Hot Yoga mě zaujala natolik, že doma s pocitem dobře odvedené práce usedám ke svému počítači a hledám kořeny této zajímavé cvičební sestavy. Dozvídám se, že Hot Yoga je alternativou Bikram Yogy. Její sestavu má na svědomí jogín Bikram, který si po zranění kolene, kdy mu lékaři prorokovali invaliditu, vymyslel sérii cviků a uzdravil se. Od roku 1970 učí v horkem vyhřátých vlhkých prostorách. Za tu dobu se z tohoto druhu yogy stal celosvětový hit. V Čechách se Hot Yoga praktikuje zhruba více než deset let a její obliba stále stoupá, a tak se pyšně přidávám k zástupům těch, které horká yoga oslavila.

Namasté

Štítky Česko, teplo, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hot Yoga. Cesta k očistě a radosti  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.