V testu kvality jahodových jogurtů spotřebitelského časopisu dTest se ukázalo, že pouze tři ze 17 testovaných výrobků se obešly bez přídavku umělých aromat a barviv. Vítězem testu se stal jahodový jogurt Billa Naše bio, který obsahoval zdaleka nejvíce jahod, a obešel se zcela bez umělých barviv či aromat.
„Pokud je v jogurtu dostatek ovocné složky, nemusí si vypomáhat aromaty, barvivem, škrobem či želatinou, proto doporučujeme těmto položkám na obalu věnovat pozornost,“ vysvětluje Ondřej Jánoška z redakce časopisu dTest.
Množství jahod v jogurtu není určeno vyhláškou. Právě proto jsou rozdíly mezi všemi testovanými jogurty tak velké. K dosažení jahodové chuti, vůně či barvy si pak velká většina výrobců pomáhá syntetickými složkami. Ze 17 testovaných jahodových jogurtů jich 14 obsahovalo umělou příchuť.
„Výrobci na etiketách často slibují více ovoce, než pak v jogurtu skutečně je. Lákají například také na označení „živý jogurt“ či „živé kultury“, což je rovněž poměrně zavádějící - požadované množství ušlechtilých živých bakterií mléčného kysání totiž musí obsahovat každý výrobek označovaný jako jogurt,“ dodává Ondřej Jánoška.
Jak už bylo naznačeno v úvodu článku, vítězem testu se stal jahodový jogurt Billa Naše bio. V testu chuti překvapivě více zachutnaly jogurty s umělým dochucovadlem. Nejlepší hodnocení si však vysloužil AGRO-LA Jihočeský jogurt z Jindřichova Hradce. Ten neobsahoval žádné náhražky. Co do množství jahod skončil na čtvrtém místě. Pouze s přírodními složkami si vystačil již jen jeden z testovaných výrobků - Bio selský jogurt Hollandia, ten však nezabodoval v chuťové části testu.
A co vy? Jaké jogurty nejraději kupujete? Své názory nám můžete napsat do komentářů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.