Fanoušci italské kuchyně vědí, ostatní se mohou inspirovat. Když už doma nemáte ani kůrku a do krámu to je zrovna dneska tak strašně daleko, zkuste focacciu. Zas tolik starostí s ní není a výsledek je rozhodně zajímavý.
Stačí vám hladká mouka, droždí, vlažná voda, mořská sůl a olivový olej. Nejprve si rozdrobte droždí a smíchejte s vlažnou vodou (ta musí být vlažná kvůli kynutí). Pak do vody postupně vmíchávejte mouku. Pak je trošku práce s vařečkou, kterou musíte vypracovat těsto.
Když už máte pocit, že vám upadnou obě ruce, těsto by mohlo být v pohodě. Přikryjte mísu utěrkou a šoupněte ji někam do tepla. Stačí půl hodiny a jde se pokračovat. Těsto vyklopte na pomoučený vál, posypte i ze shora a vytvořte dva díly těsta. Z každého vytvarujte placku.
Teď přijde další veselá část. Těsto pokapejte olivovým olejem (a nešetřete) a posypte mořskou solí. Vyhrňte rukávy a prsty pořádně těsto s olejem a solím prohmatejte a udělejte do něj důlky.
Tak, teď už jen hodit do trouby rozpálené do běla (takže 200 -250 °C) a deset, dvanáct minut (raději kontrolujte) pečte. Placka musí být dozlatova. Pak už stačí jen vyndat, nechat chvilku odpočinout a jde se na to. Jíst to můžete, s čím jenom chcete.
Půl kila hladké mouky
4 dc vlažné vody
půlka droždí
olivový olej
mořská sůl
Vaše Drbna
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.