Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánočních kaprů bude dostatek. Cena výrazně nevzrostla

Nedovedete si představit vánoce bez kapra? Státní veterinární správa už nyní ví, že se o nedostatek ryb bát nemusíme. Krajské veterinární správy mají už nyní kompletní seznamy prodejních míst, podle kterých obchodníku s čerstvými rybami neubude. Kádě s kapry najdete v Liberci už nyní na několika místech.

„Zdá se, že počet prodejních míst se nebude lišit od předchozích let,“ potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Inspektoři se zaměří na prodejce

Ačkoliv se to nezdá, prodejci jsou pod drobnohledem inspektorů. „Všichni musejí sedm dní před zahájením prodeje oznámit veterinárním správám, kde bude stánek umístěn a také zda budou kapry usmrcovat a porcovat na přání zákazníků, popřípadě, zda budou prodávat ryby pouze živé,“ doplnil mluvčí.

Inspektoři budou v nadcházejících dnech kontrolovat, zda mají prodejci doklady o původu ryb, kde byli kapři sádkováni, zda jsou prodejní místa vybavena tak, jak mají, a jak s rybami zacházejí.

Prodejce, který ryby usmrcuje, kuchá a porcuje nebo jinak upravuje, musí mít na tomto místě také dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní desku, nože, paličku na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pultu, odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na vnitřnosti.

Prohřešků na stáncích stále ubývá

„Podle zkušeností z uplynulých let lze říci, že je úroveň prodeje ryb i hygiena prodeje rok od roku lepší. Závažná pochybení nezaznamenáváme,“ zhodnotil Josef Duben.

Pro slabší povahy je usmrcení kapra téměř traumatizující zážitek. „Usmrcení musí předcházet omráčení tupým předmětem na temeno a poté musí okamžitě následovat vykrvení,“ popsal mluvčí.

Zabití kapra je lepší nechat na odbornících a nepůsobit mu zbytečný stres odnosem domů a často nešikovným usmrcováním. Případné „darování života“, vypuštěním kapra do rybníka či do řeky, je velmi diskutabilní. Vylačněný kapr většinou není schopný po vypuštění přežít a v sedmdesáti procentech případů brzy uhyne.

Cena kapra nejspíš vzroste jen o pár korun

Ceny kaprů by se podle obchodníků výrazně neměli měnit. Kapři podle prodejců podraží v řádech korun, nikoliv desetikorun. Cena kapra na jihu Čech zůstává mezi 50 - 85 korunami za kilogram, na severu Čech počítejte s několikakorunovou přirážkou za dopravu.

Jako každoročně je poptávka po certifikovaných prodejcích. Například Rybářství Třeboň vydává certifikát Originál Třeboňský Kapr. Takvého můžete v Liberci koupit u Kaulflandu na Dr. Milady Horákové a v Polní, u OC Nisa nebo na Soukenném náměstí. Naopak u OC Forum prodejci nabízí kapra z Českého ráje.

Štítky kapr, ryby, Státní veterinární správa České republiky, Liberec, Vánoce, Česko, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánočních kaprů bude dostatek. Cena výrazně nevzrostla  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.