Aktuálně

V Pihelu boural mladík s čerstvým řidičákem. Bilance: 8 zraněných, 2 těžce více...

Naivní divadlo uvede v sobotu novou inscenaci Vánoce aneb Příběh narození více...

Liberecký kraj letos Ještěd koupit nestihne více...

Přivítejte podzim dobrotou. Pečenou kulatkou

Podzim už se hlásí a s příchodem chladnějších dnů mění mnozí z nás jídelníček. Nenavádím vás zrovna k tomu, začít se cpát od rána do večera kalorickými jídly. Ale udělat si radost v sychravém počasí třeba dobrým tradičním pečivem z Českého ráje není na závadu.

Kulatky jsou téměř zapomenutou gastronomickou specialitou Českého ráje a jen málokde je dnes můžete ochutnat. Recept na kolečka z kynutého bramborového těsta, ozvláštněné lehce slanou drobenkou, prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Ačkoli časově trochu náročná záležitost, výsledek rozhodně stojí za to – netradiční spojení slaného a sladkého vytvoří pro kulatky typickou kombinaci chutí, kterou si zamilujete.

Těsto:
• 30 dkg hladké mouky
• 20 dkg polohrubé mouky
• 15 dkg másla + kousek sádla
• 12 dkg cukru krupice
• 2 žloutky
• 2-3 jemně nastrouhané vařené brambory (nejlépe den předem)
• 5 dkg droždí – z něj připravit kvásek (větší čajová lžička hladké mouky, stejně cukru pudru,
do toho rozdrobte droždí a přilijte lžíci lehce teplého mléka, kvásek připravujte v plastové misce a zamíchejte ho prstem, !ne kovovou lžičkou!, do kašičky)
• sůl
• cca ¼ litru mléka

Drobenka: hladká mouka, celé máslo, mák, trochu soli (mouka – máslo = stejný poměr)

Postup:
Ze surovin vypracujte volnější těsto a nechte ho vykynout. Mezitím připravte drobenku. Až těsto vykyne, vyválejte v drobence šišky o délce asi 17 cm a průměru cca 1 cm a stočte je do spirálky, aby se co nejvíce drobenky dostalo dovnitř. Následně je spojte do kroužku o průměru asi 8 cm. Kulatky položte na vymazaný plech, můžete je zbylou drobenkou ještě trochu posypat. Nechte dokynout. Pečte v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Zhruba 15 – 20 minut.

Dobrou chuť přeje Drbna!

 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky drobenka, mouka, těsto, máslo, pečivo, Český ráj, podzim, cukr, mléko, kvas, sůl, Pojizeří

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.