Podzim už se hlásí a s příchodem chladnějších dnů mění mnozí z nás jídelníček. Nenavádím vás zrovna k tomu, začít se cpát od rána do večera kalorickými jídly. Ale udělat si radost v sychravém počasí třeba dobrým tradičním pečivem z Českého ráje není na závadu.
Kulatky jsou téměř zapomenutou gastronomickou specialitou Českého ráje a jen málokde je dnes můžete ochutnat. Recept na kolečka z kynutého bramborového těsta, ozvláštněné lehce slanou drobenkou, prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.
Ačkoli časově trochu náročná záležitost, výsledek rozhodně stojí za to – netradiční spojení slaného a sladkého vytvoří pro kulatky typickou kombinaci chutí, kterou si zamilujete.
Těsto:
• 30 dkg hladké mouky
• 20 dkg polohrubé mouky
• 15 dkg másla + kousek sádla
• 12 dkg cukru krupice
• 2 žloutky
• 2-3 jemně nastrouhané vařené brambory (nejlépe den předem)
• 5 dkg droždí – z něj připravit kvásek (větší čajová lžička hladké mouky, stejně cukru pudru,
do toho rozdrobte droždí a přilijte lžíci lehce teplého mléka, kvásek připravujte v plastové misce a zamíchejte ho prstem, !ne kovovou lžičkou!, do kašičky)
• sůl
• cca ¼ litru mléka
Drobenka: hladká mouka, celé máslo, mák, trochu soli (mouka – máslo = stejný poměr)
Postup:
Ze surovin vypracujte volnější těsto a nechte ho vykynout. Mezitím připravte drobenku. Až těsto vykyne, vyválejte v drobence šišky o délce asi 17 cm a průměru cca 1 cm a stočte je do spirálky, aby se co nejvíce drobenky dostalo dovnitř. Následně je spojte do kroužku o průměru asi 8 cm. Kulatky položte na vymazaný plech, můžete je zbylou drobenkou ještě trochu posypat. Nechte dokynout. Pečte v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Zhruba 15 – 20 minut.
Dobrou chuť přeje Drbna!
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.