Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Tip na večeři: Slaný quiche

Po svátcích má každý tak akorát sladkého cukroví, bramborového salátu i smažených ryb a řízků. Ale co udělat, když toho zbylo v lednici tolik? Zkuste si upéct quiche – slaný koláč, na který můžete zužitkovat skoro cokoli.

 

Příprava quiche (čti kiš) zabere trochu víc času, ale rozhodně stojí za to. Z jednoho koláče se nají celá rodina, protože je opravdu sytý. Ale také moc dobrý.

Ingredience na těsto: 300 g hl. mouky, 150 g másla, sůl, studená voda.

Všechny ingredience smíchejte, vodu přilévejte postupně, podle potřeby. Umíchejte těsto a vytvořte bochánek. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte cca půl hodiny odpočinout v lednici.

Mezitím si připravte formu na koláč nebo jakoukoli nižší nádobu a vyložte pečícím papírem. Následně do formy vyložené papírem vytlačte těsto a celou zaplňte, nechte okraje. Těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo a zatižte fazolkami nebo jinou luštěninou, snese totiž pečení v troubě a zajistí, že se na těstu neudělají boule. Dejte péct do trouby na 180 stupňů zhruba na půl hodinky, než těsto získá růžovou barvu.

Dokončení dobroty: Poté těsto vyndejte z trouby a odstraňte fazolky. Upečenou „těstovou misku“ naplňte libovolnou náplní. Můžete vložit zeleninu, cibuli, kousky masa, uzeniny, cokoli vás napadne nebo co nabídnou zbytky v ledničce. Okořeňte podle chuti. Poté zalijte smetanou, ideálně vysokoprocentní nebo na šlehání, ve které jste rozmíchali vajíčko. Navrch posypte sýrem – opět můžete použít libovolný, od eidamu, přes hermelín až po nivu. Pak opět vraťte do trouby a pečte cca 30 - 40 minut, dokud náplň neztuhne.

Dobrou chuť!

Štítky quiche, těsto, koláč, bramborový salát, řízek, sůl, máslo, mouka, ingredience, bochník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na večeři: Slaný quiche  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.