Kruchovky jsou gastronomickou specialitou Českého ráje, ale jen málokde je dnes můžete ochutnat. Vyrábějí se z žitné mouky, ale hlavně, můžete si je upéct doma. Recept na žitné rohlíčky jsem kdysi dávno vytáhla od kamarádky, která jej získala od pekaře Jiřího Mikula, majitele turnovské Pekárny Mikula.
Pan pekař je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulý. A třeba právě u něj můžete kruchovky ochutnat.
Věřte, že se vám vynaložené úsilí vyplatí. Za snahu budete odměněni křupavou dobrotou, která je skvělá ke snídani, ale i jako doplněk k sýrům nebo paštice a dobrému vínu nebo prostě jen tak.
Recept na Kruchovky:
• 1kg žitné mouky
• kostka droždí
• 2 lžičky soli
• 2 lžičky cukru
• 1/4 lžičky drceného kmínu
• 2 polévkové lžíce octa
• ½ litru vlažného mléka
• ¼ l vlažné vody
• 1 lžíce řepkového oleje
• asi 1/4l mléka na vlhčení rohlíků
• nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků
• sádlo na vymazání plechu
Postup:
Do mísy prosejte mouku, osolte, přidejte kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promíchejte. Vyklopte na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto. Nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, které vyválíte. Z placek vykrájejte trojúhelníky, které stočte do tvaru rohlíků. Posolte, pokmínujte, přeneste na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Během pečení potírejte mlékem, upečené pak vodou.
Tak pečení zdar a pochlubte se svými výsledky.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.