Aktuálně

Vánoční trhy v Jablonci začnou ve středu. Nabídnou stánky, svařák i sci-fi light show více...

Požár v Novinách pod Ralskem. Hořel bývalý statek více...

Teplo v Liberci zdraží o 6,5 %, domácnosti si ročně připlatí 1625 korun více...

Vánoční klasika v tradičním prostředí: sbor Ještěd zve na Rybovu vánoční mši více...

Policisty zaujal muž, který se schovával pod volant. Pak zběsile ujížděl a havaroval více...

Liberec může uzavřít smlouvu na dodávku mobilního kluziště, nikdo se neodvolal více...

Linserka v dolním centru Liberce je hotová, veřejnosti se otevře v sobotu více...

Miliony na vývoj nanonáplastí pro chirurgy. Vynález liberecké univerzity slibuje revoluci více...

Upečte si křupavé žitné rohlíčky z Českého ráje

Autoři

Kruchovky jsou gastronomickou specialitou Českého ráje, ale jen málokde je dnes můžete ochutnat. Vyrábějí se z žitné mouky, ale hlavně, můžete si je upéct doma. Recept na žitné rohlíčky jsem kdysi dávno vytáhla od kamarádky, která jej získala od pekaře Jiřího Mikula, majitele turnovské Pekárny Mikula.

Pan pekař je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulý. A třeba právě u něj můžete kruchovky ochutnat.

Věřte, že se vám vynaložené úsilí vyplatí. Za snahu budete odměněni křupavou dobrotou, která je skvělá ke snídani, ale i jako doplněk k sýrům nebo paštice a dobrému vínu nebo prostě jen tak.

Recept na Kruchovky:
• 1kg žitné mouky
• kostka droždí
• 2 lžičky soli
• 2 lžičky cukru
• 1/4 lžičky drceného kmínu
• 2 polévkové lžíce octa
• ½ litru vlažného mléka
• ¼ l vlažné vody
• 1 lžíce řepkového oleje
• asi 1/4l mléka na vlhčení rohlíků
• nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků
• sádlo na vymazání plechu

Postup:
Do mísy prosejte mouku, osolte, přidejte kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promíchejte. Vyklopte na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto. Nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, které vyválíte. Z placek vykrájejte trojúhelníky, které stočte do tvaru rohlíků. Posolte, pokmínujte, přeneste na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Během pečení potírejte mlékem, upečené pak vodou.

Tak pečení zdar a pochlubte se svými výsledky. 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Český ráj, mouka, mléko, rohlík, Pojizeří

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.