Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Víkendová inspirace: Upečte si křupavou večku

Snídaně až do postele. Ideální začátek víkendu. Drobky v peřinách ale nejsou nic moc, a tak snad raději začněme den u bohatě prostřeného stolu.

Voňavá káva, žluťoučká vajíčka, máslo a k tomu křupavé pečivo. Jenže najít dnes skutečně dobré potraviny, které nejsou náhražkami, je trošku komplikované. A tak ztužený tuk převlečený za máslo nebo vybledlá vajíčka přivezená z Polska a sýr, který vlastně není z mléka, ale z různých náhražek. To jednoho přejde chuť. A co teprve pečivo. Ve většině supermarketů jsou v regálech rozpečené polotovary, anebo vám u pečiva se zrníčky, při prvním kousnutí, zkřiví pusu semínka chutnající po plísni. Fuj!

Co s tím? Udělej si sám. Tak zní heslo dne. Nemějte obavy. Nemusíte hned do kurzů vaření, ani se vracet zpátky do školních lavic. Stačí jen chuť a nadšení. Upečeme si dobré veky. A na snídaňovém stolu, jako když je najdete.

Na přípravu si vyhraďte tak dvě hodinky. Práce je minimum, ale hodně času zabere kynutí.

Co budete potřebovat:
500 gramů hladké mouky (pšeničné)
půlku kostičky droždí (nebo15 g sušeného)
5 gramů cukru krupice
10 g soli
20 g rostlinného oleje
225 ml vlažné vody

A jdeme na to! Do mísy nalejte vodu a přisypte všechny ostatní ingredience, droždí rozdrobte. Vše dohromady smíchejte vařečkou nebo lžící. Až se vytvoří hmota, míchejte a hněťte rukama. Stačí pár minut (v robotu cca 10 minut). Z těsta pak utvořte dvě stejně velké koule, přikryjte je na pomoučené ploše potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte 40 minut odpočívat. (Pokud chcete večku ochucenou, klidně přidejte třeba sušená rajčata nebo nadrcené oříšky nebo různá semínka.)

Až uplyne necelá tři čtvrtě hodinka, každou kouli rozválejte válečkem na oválnou placku, silnou asi 4 – 5 mm. Placku zarolujte a konce zatlačte dovnitř těstového válečku. Položte oba válečky na plech, který je vyložený pečícím papírem, opět přikryjte utěrkou (to aby těsto neosychalo) a nechte odpočívat asi 45 minut.

Troubu rozehřejte na cca 230 – 250 stupňů Celsia. Až se zahřeje, otevřete ji a postříkejte studenou vodou. Jde o to, aby se uvnitř vytvořila pára. Je co se začne tvořit, vložte dovnitř rychle plech s vekami a zavřete dvířka trouby. Stáhněte teplotu asi na 200 stupňů Celsia a pečte cca 15 – 20 minut. Dokud večky nezezlátnou nebo nechytnou světle hnědý odstín. Celou dobu nechte troubu zavřenou a neotvírejte ji. Pak už je vytáhněte upečené z trouby.

Vydržte a nepouštějte se do veky hned po upečení. Za prvé by vás z teplého těsta bolelo břicho a za druhé byste si krájením celou veku zničili a vnitřek zdeformovali. Počkejte, až vychladne a pak se do ní pusťte. Věřte, že zmizí za pár minut.

Dobrou chuť! Vaše Drbna

Štítky veka, pečivo, těsto, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkendová inspirace: Upečte si křupavou večku  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.