Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Martin Půta bude počtvrté kandidovat a ucházet se o křeslo hejtmana

Martin Půta, hejtman a současně předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) dnes oznámil, že bude opět obhajovat pozici hejtmana v podzimních krajských volbách v roce 2024. Do čela kandidátky Starostů se tak postaví už počtvrté. Poprvé byl zvolen v roce 2012.

Ač po minulých krajských volbách tvrdil, že už kandidovat nechce, změnil názor. Proč a co ho k tomu vedlo a může ještě něco voličům nabídnout? Na to odpověděl Drbně v rozhovoru krátce po oznámení své kandidatury.

Řekl jste, že chcete pokračovat ve své práci hejtmana a podpořit tým lidí, s nímž spolupracujete. Ale po předchozích volbách jste říkal, že už kandidovat nechcete a později to opakoval. Proč náhle obrat o sto osmdesát stupňů?
Nebyl to obrat úplně najednou. Dali jsme si s kolegy vnitřní úkol, že lídra oznámíme nejpozději rok před volbami. Řada lidí z mého okolí mě už od jara přesvědčovala, že mám kandidovat počtvrté. Já jim slíbil, že se do konce prázdnin vnitřně rozhodnu, protože to je o osobním rozhodnutí, zda to chci dělat dál. Řešili jsme to i doma, povídali si o tom. Kdybych si nebyl jistý tím, že je v týmu spousta lidí, co dělají věci dobře a nemusím je řešit, tak by se mi do toho tolik nechtělo.

A to se neobjevil žádný protikandidát u Starostů?
Žádný takový se nakonec neobjevil a všichni byli rádi, že chci hejtmana dělat já. Přitom já si myslím, že lidí, kteří mohou hejtmana v klidu dělat, je u Starostů dost. Jenom si třeba tolik nevěří, třeba Honza Sviták, Tomáš Hocke… Jsou u nás lidé, kteří by to v klidu dali, akorát by to dělali trochu jinak, protože každý člověk je jiný.

Nemyslíte si, přece jen, že je za ta tři volební období už příliš Martina Půty?
To se uvidí, až co na to řeknou lidi. Snažím se teď, oproti minulosti, strkat nos do méně věcí než dříve, a i spousta věcí funguje proto, že je moji kolegové v krajské radě dělají dobře a nemusím řešit detaily. Ale na druhou stranu to v politice funguje tak, že když je jakýkoli problém, tak všichni chtějí, aby to vysvětlil a rozhodl hejtman. Tak se snažím věnovat hlavním velkým projektům a nechávat lidem kolem dostatek prostoru, aby také oni byli spokojení s tím, co dělají.

Může mít člověk po takové době v této politické pozici vůbec ještě nadhled nad věcmi a vidět je očima běžného člověka? Myslím, že tři volební období za sebou být hejtmanem je už poměrně dost na to, aby měl člověk objektivní názor?
Každého člověka prostředí, ve kterém se pohybuje, ovlivňuje. Ale já jsem rád, že mám kolem sebe lidi, kterých si vážím a jsou pro mě autoritami a dokážou mi zavolat a říct, že něco bylo pořádný úlet nebo mi povědět, abych něco nedělal. Snažím se si udržovat zpětnou vazbu. To je podle mého v politice, na jakékoli úrovni, důležité. Snažím se taky hodně mluvit s lidmi. Třeba klasické hejtmanské dny jsou pro mě nejdůležitější, protože se můžu zeptat třeba pana Maška v tanvaldské pekárně, jak jsou na tom pekaři a slyším to napřímo a nemám to zprostředkované.

Dokážete přesvědčit voliče, kteří mají plné zuby hejtmana Půty a nabídnout jim něco nečekaného, nového? Přece jen už váš přístup k věcem lidé za ty roky celkem znají. Můžete ještě překvapit?
Určitě se budeme chtít věnovat novým tématům, přece jen svět kolem nás se vyvíjí. Vše nové přináší doba, společenská nálada a já myslím, že nových témat budeme mít dost. Určitě bych se toho nebál. Navíc si myslím, že voliči jsou v principu odhodlaní ke změně, když k tomu mají důvod. A já myslím, že to, jak kraj řídíme a jak spolupracujeme s obcemi, je v České republice ne úplně běžné. A určitě bychom byli mezi kraji v České republice mezi těmi nejlepšími, za to, jakým způsobem území spravujeme. Navíc je to spojené s tím, že jsme jediná regionální strana, která nějaký kraj řídí, a ještě tak dlouho.

Tak že podle vás, máte čím přesvědčit?
Budu usilovat o to, abychom na kandidátce měli i nové tváře, aby nebyli Starostové jen zakonzervovaní v minulosti. A jsem rád, že se nám daří i nové lidi do SLK i regionální politiky přivádět. Považuji za úspěch, že se objevují čas od času lidé, kteří přijdou, že chtějí zkusit jít do politiky nebo dělat v budoucnosti někde starostu a přijdou, že si to chtějí u nás zkusit a začít se to učit. To je docela pozitivní.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky krajské volby, 2024, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Půta bude počtvrté kandidovat a ucházet se o křeslo hejtmana  |  Rozhovory  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.