Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Neexistuje shoda na tom, co stálo za výbuchem v nemocnici al-Ahlí, říká europoslankyně Kateřina Konečná

Europoslanci před týdnem schválili usnesení odsuzující útoky Hamásu na Izrael a uznali právo Izraele na sebeobranu. Pro se vyslovilo 500 europoslanců, proti jich bylo 21 a 24 se zdrželo hlasování, včetně europoslankyně za KSČM Kateřiny Konečné. „Text se jednoznačně nevymezil principu kolektivní viny, kvůli kterému je za zločiny Hamásu trestáno i civilní obyvatelstvo,“ říká v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků Kateřina Konečná.

Průměrný věk straníků je zhruba 75 let. Restart levice vyžaduje mladší energii, říká komunista Dolejš

Komunistická strana Čech a Moravy v roce 2021 poprvé v historii opustila Poslaneckou sněmovnu. Mimo dolní komoru Parlamentu České republiky se tak ocitl také Jiří Dolejš, který jako člen KSČM patří k hlasitým kritikům aktuálního směřování strany....

Europoslanci minulý schválili usnesení odsuzující útoky palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael a uznali právo Izraele na sebeobranu. Vy jste se zdržela. Proč a jaký máte názor na usnesení?
Pane redaktore, četl jste tuto rezoluci? Protože každý, kdo se s ní měl možnost seznámit, musí uznat, že je zcela nevyvážená a rozhodně nepřispěje k uklidnění situace a ukončení násilí, což by podle mého soudu měl být hlavní cíl.

Text se jednoznačně nevymezil principu kolektivní viny, kvůli kterému je za zločiny Hamásu trestáno i civilní obyvatelstvo. Jsem ráda, že Evropský parlament odsoudil teroristické útoky, ale v textu chybí odsouzení tvrdé šestnáctileté blokády, kterou Izrael na pásmo Gazy uvalil a která je primární příčinou kritické humanitární situace na tomto území. Rovněž v textu rezoluce schází odsouzení všech útoků na civilní obyvatelstvo, a to bez ohledu na stranu, která ho páchá. Osobně jsem si přála, aby se v textu objevil též požadavek na klid zbraní a zákaz dodávek dalších zbraní do dané oblasti. Zvláště v případě, kdy tyto zbraně mohou sloužit i k jiným účelům, neboť – jak je známo – Izrael je dodavatelem zbraní do Ázerbájdžánu, kde jsou následně používány proti Arménům…

To jsou ty základní momenty, které dokazují absolutní nevyváženost této rezoluce, a proto jsem pro ni nemohla zvednou ruku.  Naprosto ale podporuji prošetření toho, kam konkrétně jdou finance, které EU Palestině posílá.

Evropský parlament jen pár dní před tím valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu, který pro zemi bránící se ruské agresi znamená podporu 50 miliard eur po následující tři roky. V tomto případě jste hlasovala proti. Proč?
V tomto končícím Evropském parlamentu je situace taková, že v souvislosti s Ukrajinou projde kdeco. Bohužel tady je v sázce 50 miliard eur, což se téměř rovná jednomu státnímu rozpočtu České republiky, protože tzv. nástroji pro Ukrajinu absolutně chybí ochrana před korupcí, což je v jednom v nejzkorumpovanějších států obrovský problém. Ostatně o rozkrádání pomoci pro Ukrajinu existuje nespočet důkazů. Mimo to zmiňovanému „nástroji pro Ukrajinu“ absolutně chybí posouzení, jaké bude mít pomoc reálné dopady a jak vlastně sám nástroj bude účinný.

Na závěr bych ráda dodala, že nemám problém s pomocí, ale rozhodně ne takovou, která skončí v kapsách ukrajinských oligarchů, jímž tak občané EU – včetně těch českých – naplní už tak vrchovaté kapsy.

Minulý týden jste tweetovala: „Při dnešním izraelském náletu na nemocnici al-Ahlí v pásmu Gazy zahynulo nejméně 500 lidí. Pacienti, zdravotníci i civilisté, kteří měli v nemocnici přístřešek.“ Později se ukázalo, že za výbuch mohla palestinská raketa. Nebylo by na místě příspěvek doplnit a uvést na správnou míru?
Dovolte mi vaše tvrzení opravit. V současné době rozhodně neexistuje shoda na tom, co stálo za výbuchem v nemocnici al-Ahlí. Jestli je něco první obětí každého válečného konfliktu, tak je to pravda. Bílý dům sice přišel s tvrzením, že Izrael nebyl zodpovědný za výbuch, ale nezapomínejme, že z Bílého domu jsme také před 20 lety slyšeli, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení, což byla – jak už dnes víme – lež ospravedlňující vojenský útok. Ze světových médií navíc přichází řada zpráv, která nachází v takzvaných důkazech, co Izrael dodal, nesouvislosti. Zjistit, kdo skutečně stál za výbuchem, a zda se jednalo o nehodu či útok, by mohlo jen nezávislé vyšetření – nejlépe pod hlavičkou OSN.

V době, kdy jsem tweet psala, o izraelském náletu mluvili mimo jiné Lékaři bez hranic a představitelé anglikánské církve v Jeruzalémě, kteří nemocnici spravovali. Mimochodem o izraelském útoku na tuto nemocnici totiž v době publikování tweetu mluvil i poradce izraelského premiéra Henanya Neftali. Domnívala jsem se, že člověk na takové důležité pozici má povědomí o tom, jaká místa Izrael bombarduje. Jakmile Izrael představil svou oficiální verzi o výbuchu v nemocnici, pan Neftali svůj příspěvek smazal a nyní tvrdí, že šlo pouze o jeho osobní dojem.

I když příčina výbuchu v této nemocnici v současné době není jistá, izraelský útok na školu provozovanou OSN jistý je a znění mého tweetu se tak nemění.

KSČM v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě mluví o spravedlivém míru. Co si pod ním představit a jak ho docílit?
Jsem zastánkyní toho, že je lepší dlouho jednat než dlouho válčit. Proto je v první řadě důležité, aby co nejdříve utichly zbraně a mohlo započít jednání. Ke spravedlivému míru – o němž nehovoří pouze KSČM, ale také rezoluce RB OSN číslo 242 – je nutné stažení izraelské armády z okupovaných území a ukončení ozbrojených akcí a následné uznání svrchovanosti a práva na život obyvatel uvnitř bezpečných a uznávaných hranic bez hrozeb a užívání síly.

Mimochodem tato rezoluce z pera britského velvyslance byla v RB OSN přijata jednomyslně a podle našeho soudu by měla tvořit základ budoucího uspořádání vztahů mezi Izraelem a Palestinou.

KSČM naprosto odmítá konsolidační balíček, který schválila Poslanecká sněmovna. Schválené změny komunisté považují za asociální, zvyšující plýtvání zejména v resortu obrany a dalších. Krizi podle vás neřeší, naopak přihrávají šedé a černé ekonomice. Jak by měla vláda situaci tedy řešit?
Pane redaktore, čtyři nejbohatší podnikatelé si připsali jen za rok 2022 zisky 281 miliard korun, banky 104 miliard korun, energetické firmy 190 miliard korun, ale za neschopnost vlády a pořízení stíhaček za více než 100 miliard korun mají platit pracující, kterým klesla reálná mzda téměř o 10 procent? To jsou změny, které nepovažují za asociální jen komunisté, to jsou změny, které za asociální musí považovat každý normální člověk.

A jak bychom to řešili? Už jsem to několikrát říkala ve svém pořadu Bez obalu či na mých sociálních sítích. Je třeba zásadně přenastavit daňový systém tak, aby 90 či dokonce 95 procent občanů nedoplácelo na úzkou skupinu nejbohatších. Naopak – daňový systém musí být výhodný pro většinu nikoli menšinu, což aktuálně – jak dokládají čísla – rozhodně není.

Příští rok proběhnou volby do Evropského parlamentu. Kdy bude mít KSČM jasno, kdo do voleb půjde? Jsou již nyní nějaké varianty?
S kým vším budeme bojovat o přízeň voličů tak, aby v Evropském parlamentu konečně český národní zájem a sociálně citlivý přístup konečně prosazoval i někdo další mimo mě, se už brzy dozvíte. Mnozí budou možná překvapeni. Termín, kdy bychom chtěli spolu s našimi partnery kandidátku představit, je stanoven na 18. listopadu.

Pokud civilistům v Gaze nepomůžeme, hrozí migrační krize, říká europoslanec Mikuláš Peksa

Při izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy, které začalo po rozsáhlém a brutálním útoku hnutí Hamás ze 7. října na Izrael, zemřelo podle odhadů už přes tři tisíce lidí. „Evropská i americká debata vnímá, že Izrael musí legitimně řešit...

Chcete se o post opět ucházet?
Ano, v práci pro české občany v Evropském parlamentu chci pokračovat a budu moc ráda, když budu mít posilu alespoň ve dvou dalších kolezích či kolegyních.

KSČM aktuálně nefiguruje v Poslanecké sněmovně ani v Senátu. Věříte v tento moment v případný návrat strany?
Děláme všechno pro to, aby se tak stalo. A mimochodem, když se podívám na stávající sněmovní opozici, tak je evidentní, že KSČM tam hodně chybí.

Jaké kroky pro to KSČM podniká?
Od zlepšování komunikace s občany, což byl náš dlouholetý velký dluh, přes využití odborníků pro přípravu odborných návrhů až po racionalizaci našich činností uvnitř strany tak, abychom se mohli maximálně věnovat práci mezi občany a s veřejností.

Daří se aktuálně straně doplňovat členskou základnu o nové tváře?
Paradoxně po debaklu ve volbách 2020 a 2021 se nám přihlásila celá řada zajímavých lidí a osobností, kteří s námi chtějí pracovat. Někteří se určitě objeví i v následujících volbách, které nás čekají v příštím roce. Samozřejmě kvantitativně nejde o takové množství lidí, o které bohužel přicházíme přirozenou cestou.

Každopádně musím říct, že od 90. let systematicky klesá počet lidí organizovaných nejen v politických stranách, ale i různých spolcích, čímž zejména venkov hodně trpí. Naštěstí alespoň dobrovolným hasičům, kterým vláda škrtne 10 milionů korun na techniku, se daří udržet se.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KSČM

Štítky Bez servítků, rozhovor, KSČM, Evropský parlament, Kateřina Konečná, Izrael, Palestina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavlína Nováková Hrabálková

Ať si každý udělá svůj názor....

Pátek, 27. října 2023, 14:43Odpovědět

Luděk Richter

Proč proboha dostává v médiích tolik prostoru komunistka, která dle posledních voleb nikoho nezajímá? Ti si to tu komunisti platí,nebo je komunista autor? Voliči dali jasně najevo, že už komouše nechtějí, tak proč tady má tak dlouhý rozhovor? Proč ne třeba pirátka, nebo i z SPD, ale někdo relevantní a ne zástupce 3% populace. Mažu aplikaci drbna, fakt nejsem zvědavý aby mi někdo podsouval komunisty a jejich názory.

Čtvrtek, 26. října 2023, 15:27Odpovědět

Neexistuje shoda na tom, co stálo za výbuchem v nemocnici al-Ahlí, říká europoslankyně Kateřina Konečná  |  Rozhovory  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.