Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj žádal stát o pětačtyřicet ventilátorů, nedostal ani jeden. Obdržel jen seznam

Místo ventilátorů pouze seznam firem. Tak skončila žádost Libereckého kraje, který požádal stát o 45 ventilátorů do nemocnic. Podle náměstka hejtmana stát selhává.

Liberecký kraj žádal stát o 45 ventilátorů pro své nemocnice, podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) nedostal zatím ani jeden. Kraj obdržel seznam firem, kde si je může objednat a koupit. ČR v posledních dnech kvůli rostoucímu počtu hospitalizovaných s covidem-19 nakupuje stovky nových přístrojů na umělou plicní ventilaci a desítky jich dostává jako humanitární pomoc. Sobotka po jednání krizového štábu kraje řekl, že vedení regionu už před časem žádalo o 15 ventilátorů a minulý týden o dalších 30, zatím neuspělo.

„Poslali nám seznamy firem, kde si to můžeme objednat a nakoupit, považuju to za neseriózní a myslím si, že tady stát dramaticky selhává," řekl Sobotka. Podle statistik ministerstva zdravotnictví má Liberecký kraj k dispozici 101 lůžek s umělou plicní ventilací, ale jen 20 jich je volných. Horší je v Česku situace v Karlovarském kraji, jen o málo lépe jsou na tom ve Zlínském kraji. Nejlépe je na tom Plzeňský kraj, kde ze 114 lůžek mají 77 procent volných.

V Libereckém kraji přibylo za středu dalších 428 potvrzených případů případů covidu-19. Situace v nemocnicích se podle Sobotky stabilizovala, v posledních dnech se počet hospitalizovaných výrazně nemění. V nemocnicích leží aktuálně 262 lidí, z toho 60 na jednotkách intenzivní péče a ARO. Ve středu zřejmě poprvé po dvou týdnech nepřibylo v kraji v souvislosti s nákazou žádné úmrtí. Od začátku pandemie v kraji komplikacím spojeným s nemocí podlehlo 61 lidí, z toho 40 za poslední dva týdny.

Plicní ventilátor je přístroj, který plně nebo částečně nahrazuje činnost plic a zajišťuje čerpání kyslíku po těle. Plíce jsou totiž často při těžkém průběhu onemocnění covidem-19 zasaženy. V Česku je aktuálně k dispozici 2009 lůžek s umělou plicní ventilací, z toho volných je 906, což je přes 45 procent. Nejvíc volných kapacit mají podle aktuálních údajů z ministerstva v nemocnicích zřizovaných ministerstvem zdravotnictví (fakultní nemocnice), kde je přes 52 procent lůžek s ventilátory volných. Naopak krajské nemocnice mají jen 38 procent těchto lůžek neobsazených.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, správa, ventilátory, Liberecký, ventilátor, Liberecký kraj, Přemysl Sobotka, Česko, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj žádal stát o pětačtyřicet ventilátorů, nedostal ani jeden. Obdržel jen seznam  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.