Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Za poslední týden testy potvrdily dalších 2 300 nakažených koronavirem

Celkově byl koronavirus za posledních sedm dní potvrzen u 2 396 lidí. Přesto je to nejméně nově potvrzených případů od začátku letošního roku.

Od prvního případu loni v březnu už testy covid-19 potvrdily u 44.974 lidí, to je více než desetina obyvatel Libereckého kraje. Vyplývá to z údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZ).

Z nákazy se v kraji zatím vyléčilo 39.349 lidí, což je více než 87 procent nakažených. Komplikacím spojeným s nákazou podlehlo v kraji 638 lidí, z toho 40 za posledních sedm dní. Takzvaně aktivních případů, mezi něž patří i bezpříznakoví, je v kraji aktuálně 4987.

V páteřních nemocnicích se podle informací z Libereckého kraje aktuálně starají o 304 pacientů s koronavirem, z toho 53 je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Volných je zhruba 32 připravených kapacit, ale jen deset lůžek na intenzivní péči.

Nejhorší je situace na Liberecku, kde za posledních sedm dní testy nákazu potvrdily u 924 lidí, o 112 méně než v předcházejícím týdnu. V přepočtu na 100.000 obyvatel tam připadá přes 526 nakažených. V ostatních třech okresech kraje mají za poslední týden mezi od 308 do 455 nových případů. Nejlépe je na tom Českolipsko, kde na 100.000 obyvatel připadá za poslední týden 365 nových případů.

V Libereckém kraji pokračuje očkování proti koronaviru, do čtvrtečního večera dostalo vakcínu 6368 lidí, z toho 556 už i druhou dávku. Z toho 1057 byli senioři starší 80 let. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se zatím očkuje vakcínou firmy Pfizer. První dávku dostalo v tomto týdnu i 220 seniorů starších 80 let z centrálního registru, v příštím týdnu by jich měl být zhruba stejný počet.

V příštím týdnu by mělo do Libereckého kraje dorazit také prvních 500 dávek vakcíny od společnosti Moderna. „Ty použijeme k očkování v domech s pečovatelskou službou, celkově bychom měli v únoru dostat zhruba 5000 dávek, což by mělo stačit pro očkování v domovech první i druhou dávkou," řekl ČTK Půta.

Index protiepidemického rizika PES za celou zem klesl na 68 bodů, stále se tak drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, ale stále odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Vláda navíc od dnešní půlnoci opatření ještě zpřísnila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brněnská Drbna

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, infekční onemocnění, vakcína, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Martin Půta, Pfizer, Moderna, Starostové pro Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden testy potvrdily dalších 2 300 nakažených koronavirem  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.