Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vláda rozhodla o povinném nošení respirátorů na vybraných místech od 25. února

, aktualizováno 22. února 2021, 21:41

Povinné nošení respirátorů na vybraných místech nakonec vláda odsunula na 25. února. Informaci dnes jako první potvrdila Česká televize. Bližší podrobnosti by měla vláda zveřejnit na dnešní večerní tiskové konferenci.

O zavedení povinnosti nosit ochranné prostředky vyšší účinnosti informovala vláda po svém pátečním jednání. Ministr zdravotnictví Jan Blatný tehdy dodal, že kompletní seznam míst, kde budou tyto ochranné prostředky povinné, oznámí vláda v pondělí.

Fronty na respirátory

V mezičase lidé začali hromadně vykupovat ochranné prostředky nejen v lékárnách, ale také v obchodech. „V některých regionech přímo naši lékárníci mluví o nákupní horečce a davovém šílenství. Náš e-shop také čelí prudce zvýšenému zájmu - chvílemi je jeho návštěvnost na desetinásobku běžného stavu,“ potvrdil jen pár hodin po páteční tiskové konferenci mluvčí lékárenské sítě Dr. Max Michal Petrov

Po víkendu hlásila řada lékáren nulové zásoby respirátorů FFP2. „Momentálně jsou v naší lékárně ústenky a respirátory vyprodané. V pátek byly vyprodané respirátory a o víkendu ústenky. Naskladnění nových zásob očekáváme dnes odpoledne,“ sdělila v pondělí mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Podobná situace je i v jiných městech v regionu. „Prakticky od pátku už respirátory nemáme. Nedokážeme ani určit, kdy budeme mít nové,“ řekl pracovník lékárny Dr.Max v táborském Kauflandu.

Lokálně mohou být vyprodané respirátory i v menších lékárnách, zásoby se ale postupně doplňují.

Starosti pro personál obchodů

Se zavedením respirátorů nebo dvou chirurgických roušek naráz přibude také práce personálu obchodů, který bude muset na dodržování nařízení dohlížet. „Povinnost nosit respirátor nebo dvě roušky na sobě budeme zákazníkům připomínat v našich rádiích a na plakátech, též budou upozorňováni pracovníky ochranné služby, ale exekuce těchto nařízení není v naší kompetenci,“ uzavřela mluvčí společnosti Globus Lutfia Volfová.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky vláda, koronavirus, opatření, respirátor, Česká televize, obchod, Dr. Max Lékárna, Jan Blatný, Kaufland, Globus, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda rozhodla o povinném nošení respirátorů na vybraných místech od 25. února  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.