Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další odběrová místa kvůli testování ve firmách v kraji nepřibydou

Liberecký kraj neplánuje další rozšíření odběrových míst kvůli antigennímu testování ve firmách. To bylo do dnešního dne povinné ve firmách s více než 250 zaměstnanci, nyní se týká i firem nad 50 pracovníků.

Firmy si musí poradit, řekl na dotaz ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Považuji doporučení vlády, aby se zaměstnanci z velkých firem obrátili na antigenní testovací místa, za špatný vtip," řekl Půta. Drtivá většina odběrových míst v kraji souvisí podle něj s nemocnicemi. „A my po těch nemocnicích v téhle chvíli chceme, aby zajistily PCR testování, chceme po nich, aby zařídily vakcinaci, chceme po nich, aby se věnovaly velkému náporu pacientů," dodal Půta. I proto podle něj kraj neuvažuje o tom, že by nová odběrová místa na antigenní testy otevřel.

V Libereckém kraji jsou odběrová místa pro antigenní testování na 13 místech, vedle páteřních nemocnic je zajišťují zdravotní ústav, respirační léčebna Cvikov, Červený kříž nebo soukromé zdravotní společnosti SMRŽO-MEDIC a SynLab.

Půta doporučil firmám využít služeb soukromých zdravotnických firem podobně, jako to udělal krajský úřad. Ten zahájil antigenní testování úředníků minulý týden, zatím testuje v pondělí a ve čtvrtek. Podobně už od podzimu testují úředníky například na magistrátu v Jablonci nad Nisou. Také řada firem nečekala na nařízení vlády a své pracovníky testovala už dřív. Zkušenosti s tím má třeba liberecký výrobce plastových autodílů Magna Exteriors (Bohemia) nebo českodubský dodavatel dílů pro auta LUKOV Plast.

Liberecký kraj podle Půty nemá možnost testování ve firmách zajistit. V kraji se denně dělá maximálně 2200 antigenních testů a zhruba stejně PCR testů. Jen průmyslové podniky ale zaměstnávají kolem 50.000 lidí, firmy si proto musí testování zajistit nejlépe přímo v závodech, dodal hejtman.

Na testování se připravuje například i dopravní skupina Busline, která po celé zemi zaměstnává 780 lidí. Podle majitele Jakuba Vyskočila chce skupina po neděli zřídit testovací autobus, který se bude pohybovat mezi jednotlivými provozy. Testování je podle něj trochu logistický oříšek, dopravní firma není továrna, kde všichni projdou jednou vrátnicí, ale má spoustu různých provozoven po celé republice. Řidiči navíc svými pracovišti pouze procházejí při nástupu na linky, a to v různých časech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, firmy, testování, Liberecký, Liberecký kraj, Martin Půta, nemocnice, Starostové pro Liberecký kraj, Červený kříž, BusLine, Magna Exteriors, LUKOV Plast, Cvikov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další odběrová místa kvůli testování ve firmách v kraji nepřibydou  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.