Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Téměř 150 obvoďáků se v kraji zapojí do očkovaní pacientů proti koronaviru

Do očkování pacientů přímo v ordinacích se v Libereckém kraji zapojí 145 praktických lékařů. K dispozici dostanou všech 1900 dávek vakcíny AstraZeneca, které včera do kraje dorazily.

Pro očkování u praktického lékaře není třeba se registrovat a rezervovat přes státní Centrální rezervační systém, stačí si očkování a termín domluvit přímo s lékařem, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Pokud ale chtějí být zájemci očkováni rychle, pak doporučuji, aby se registrovali a rezervovali si termín přímo v očkovacím centru," doplnil hejtman. Ve velkokapacitních očkovacích centrech chce kraj v příštím týdnu očkovat až 9000 lidí. Registrovat se zatím mohou lidé starší 70 let a také pedagogové. Praktičtí lékaři ale mohou rozhodnou o přednostním očkování lidí, kteří trpí nějakým vážným onemocněním.

V Libereckém kraji zatím funguje sedm velkokapacitních očkovacích center v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech, Jilemnici, Turnově a Frýdlantu. Půta znovu doporučil seniorům, kteří se již dříve registrovali a zatím jim stále nepřišel PIN pro rezervaci očkování, aby se do centrálního systému registrovali znovu. „Bohužel jsou v systému chyby, které neumíme ovlivnit," dodal. Obrátit se mohou senioři i na celostátní linku 1221 nebo na krajskou linku 800 880 066.

Očkování proti koronaviru v Libereckém kraji začalo 4. ledna. Od té doby vakcínu dostalo 20.568 lidí, z toho 7507 i druhou dávku. Alespoň první dávku tak zatím dostalo méně než pět procent obyvatel kraje. Zhruba polovina očkovaných jsou senioři starší 70 let. Zatímco v minulém týdnu se v kraji očkovalo v průměru kolem 1000 lidí denně, v tomto týdnu už jich bylo každý den přes 1400.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, koronavirus, lékaři, očkování, Liberecký, praktický lékař, Liberecký kraj, AstraZeneca, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř 150 obvoďáků se v kraji zapojí do očkovaní pacientů proti koronaviru  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.