Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ozbrojený sebevrah měl střílet v podzemních garážích obchodního domu, zadržela ho policie

Plné ruce práce měli v pondělních večerních hodinách policisté z České Lípy. Když se zhruba ve čtvrt na šest večer dozvěděli od ženy volající na linku 158 o tom, že pohřešuje svého bývalého partnera, který by mohl mít sebevražedné sklony, netušili ještě, že za hodinu budou ozbrojenému třiačtyřicetiletému zoufalému muži jeho čin rozmlouvat. Jako místo, kde chtěl ukončit svůj život, si vybral podzemní garáže obchodního centra Albert v České Lípě.

Pátrání po muži se rozjelo zhruba v 17:15, kdy se na policisty obrátila ex-partnerka muže, která měla indicie, že by mohl chtít spáchat sebevraždu. „Domnělý sebevrah se svou bývalou přítelkyní ještě telefonicky spojil a sdělil jí, že má u sebe zbraň a později hovořil dokonce o dvou zbraních,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Dramatické chvíle čekaly na policisty záhy, když dostali před šestou hodinou zprávu o střelbě v podzemních garážích místního Albertu ve Šluknovské ulici. Ze všech informací vyplývalo, že by měl být na místě i ozbrojený muž, o kterém informovala jeho bývalá partnerka.

„Tato domněnka se brzy potvrdila. Na místo okamžitě vyjelo několik hlídek včetně prvosledové hlídky vybavené speciální výzbrojí a výstrojí. Operační důstojník si také vyžádal asistenci ústecké zásahové jednotky,“ dodala Baláková.

Muž na místě odmítal s policisty komunikovat a na jejich výzvy nereagoval. Do jednání s ním proto vstoupil policejní vyjednavač. Ten na sobě nesměl mít uniformu.

Ještě před příjezdem policistů se sebevrah uzavřel v jednom z bloků garáží a dělila ho od nich uzamčená brána. „Celkově působil velmi nevyrovnaně a nevypočitatelně. V průběhu rozhovoru s vyjednavačem si chvílemi přikládal zbraň k hlavě. Opustit tento prostor odmítal a všechny výzvy policistů ignoroval,“ doplnila mluvčí policie.

Jeho zbraň se policistům podařilo získat až v 19:15. V ten moment se ale muž rozběhl ke svému motocyklu Suzuki 800, který měl nastartovaný a hrozil, že odjede. „Protože existovalo důvodné podezření, že u motocyklu může mít ukrytou druhou zraň, o které mluvil se svou expřítelkyní a nebo, že může ujet a ohrozit tak bezpečnost dalších osob, přistoupili policisté k jeho zadržení,“ shrnula Baláková.

Policisté proto museli okamžitě jednat a muže zpacifikovali, přičemž ho jen povrchově poranili. „Pro jeho nedobrý psychický stav si ho převzal do péče lékař. Ten u něj důvody k hospitalizaci neshledal a muž se nyní nachází v policejní cele,“ uzavřela mluvčí českolipské policie. Podle ní policie zatím právní kvalifikaci jeho jednání neurčila.

V garážích poté policisté zajistili pět vystřelených nábojů z plynové pistole. Za jakých okolností je nejspíš třiačtyřicetiletý muž vystřelil, to je nyní předmětem dalšího vyšetřování, které je zatím velmi čerstvé.

Foto Jana Frouzová

Štítky policie, podzemní garáž, Česká Lípa, Albert Česká republika, zbraň, Suzuki

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ozbrojený sebevrah měl střílet v podzemních garážích obchodního domu, zadržela ho policie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.