Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

K úmrtí nedošlo jen souhrou okolností, komentuje soudní lékař Giňův pokus o vraždu

Ústavní ochrannou psychiatrickou či sexuologickou léčbu doporučil ve středu u soudu v Liberci znalec pro čtyřiapadesátiletého Jozefa Giňu. Podle obžaloby před rokem v Jablonci znásilnil a pokusil se zabít čtyřicetiletou ženu. Za to mu hrozí 15 až 20 let vězení. Líčení bude pokračovat v říjnu výslechy svědků.

Znalec Jaroslav Zvěřina uvedl, že Giňa trpí útočným sadismem, je jen omezeně gramotný a mentálně na úrovni školáka. "V kombinaci mentálního defektu, osobnostních rysů a sexuální deviace je jeho ovládací schopnost velmi výrazně snížená," uvedl Zvěřina.

Giňa by se podobných deliktů, z nichž je obžalován, mohl dopouštět opakovaně. "Při svém intelektu není schopen racionálně kontrolovat své chování," řekl znalec. Za vhodnou v jeho případě považuje terapeutickou kastraci, k tomu se však podle něj bude obtížné dobrat. "To by musel udělat opatrovnický soud," řekl Zvařina. Giňa podle něj není s ohledem na svoji mentální úroveň zcela svéprávný. Znalec také vyjádřil pochyby o tom, zda je schopen plnohodnotně vnímat proces. "Je zřejmé, že není schopen pochopit význam trestu. Podle mého názoru je zcela nesvéprávný v justičním slova smyslu," dodal.

Odmítla sex, znásilnil ji a pokusil se ji zabít.Teď mu hrozí až 20 let vězení

Podle obžaloby loni 2. září navečer popíjel Giňa se čtyřicetiletou ženou alkohol na lavičce u Penny Marketu v Jablonci a poté po ní chtěl sex. Když odmítla, stáhl jí kalhoty a pod mostem u potoka v ulici Ivana Olbrachta znásilnil. Následně, aby zakryl svůj čin, se jí podle spisu pokusil zabít. Seděl jí na zádech, držel hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji rdousil. Žena měla po napadení zlomený kotník od kamene, kterým ji útočník udeřil.

Soudní lékař Radovan Havel útok vůči ženě u soudu označil jako vysoce rizikový. "K úmrtí nedošlo jen souhrou okolností," uvedl. Nic na tom podle něj nemění, že žena vyvázla relativně bez úhony. "Zdánlivě z pohledu laika se nic nestalo. Když ale vezmeme mechanismus, tak provedení bylo život ohrožující. Je to jako, kdyby po vás někdo vystřelil a kulka vás minula o dva centimetry," dodal.

U soudu vypovídali i svědci, které musela přivést policie v poutech, neboť soudu se nedařilo doručit jim předvolání. Šlo zejména o lidi bydlící na ubytovnách, k případu ale jejich výpovědi nepřinesly nic zásadního. Policisté k soudu eskortovali i čtyřicetiletou ženu, která je v případu v pozici poškozené. V soudní síni působila vyděšeně, na loňské události si moc nepamatovala a její výpověď byla útržkovitá.

Obžalovaný u soudu vinu popřel. Tvrdí, že jí nic neudělal. Znalkyně Jitka Skramovská dnes u soudu řekla, že napadená žena nemá mentální kapacitu, aby zkonstruovala nějaký složitý smyšlený příběh. Zjistila u ní lehkou mentální retardaci. Žena je podle ní také snadno ovlivnitelná a děj nedokáže vyprávět chronologicky, spíše popisuje své prožitky. Podle soudního lékaře její zranění odpovídalo tomu, co vypověděla.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, soud, Jozef Giňa, vražda, Krajský soud v Liberci, lékař, Jablonec, Jaroslav Zvěřina, Ivan Olbracht, Penny Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K úmrtí nedošlo jen souhrou okolností, komentuje soudní lékař Giňův pokus o vraždu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.