Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pokračuje soud s Jozefem Giňou. Podle obžaloby znásilnil ženu a pak se ji pokusil zabít

Návrh na zbavení svéprávnosti čtyřiapadesátiletého obžalovaného podala u civilního soudu jeho sestra, zaznělo vpondělí v Liberci při hlavním líčení. Jozefovi Giňovi hrozí ze znásilnění a pokus vraždy 15 až 20 let vězení. Obhájkyně neúspěšně navrhovala, aby bylo trestní řízení přerušeno do rozhodnutí, zda je obžalovaný svéprávný.

„To je civilní řízení, my máme trestní a tam jsou jiné podmínky," řekla po skončení dnešního jednání předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Podle ní byl v kauze vypracovaný renomovanými znalci posudek, zda je Giňa schopen chápat smysl trestního stíhání a zda je trestně odpovědný. „Podle znalců sice omezeně, ale je schopen," uvedla Drahotová.

Znalec Jaroslav Zvěřina před soudem již dříve uvedl, že Giňa je jen omezeně gramotný a mentálně na úrovni školáka. Doporučil v jeho případě ústavní ochrannou psychiatrickou či sexuologickou léčbu. Obžalovaný trpí útočným sadismem.

Podle znalce se podobných deliktů bude dopouštět i nadále

Znalec také varoval, že Giňa by se podobných deliktů, z nichž je obžalován, mohl dopouštět opakovaně. I to byl jeden důvod, proč senát prodloužil vazbu obžalovaného muže.

Za znásilnění byl podle rejstříku trestů odsouzen Giňa v minulosti už třikrát, v letech 1984, 1990 a 2000. V souhrnu byl za znásilnění potrestán 15,5 roku vězení.

V tomto případě podle obžaloby 2. září 2016 navečer popíjel se svoji známou alkohol na lavičce u Penny Marketu v Jablonci. Podle spisu s ní poté odešel později i s ženou k mostu u potoka v ulici Ivana Olbrachta, kde ji znásilnil. Následně, aby zakryl svůj čin, se ji podle spisu pokusil zabít.

Seděl ženě na zádech, držel jí hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji rdousil. Žena měla po napadení zlomený kotník od kamene, kterým ji útočník udeřil.

Obhajoba trvá na výslechu ještě jednoho svědka

K vynesení rozsudku zbývá vyslechnout jediného muže, Bulhara, který dlouhodobě pobývá mimo republiku. Na jeho vyslechnutí trvá obhajoba. Soud ho zkusí předvolat ještě jednou na příští líčení nebo se bude číst jeho výpověď na policii. Bulhar měl pomáhat ženě, která se stala obětí znásilnění a pokusu vraždy.

V pondělí se četli výpovědi dalších dvou lidí, kteří byli ve skupince, jež žena žádala o pomoc. Podle nich byla špinavá, rozcuchaná, mokrá, zřejmě opilá a zmatená a měla jen jednu botu. Bylo ji špatně rozumět a svědkům s pláčem říkala, že ji někdo hodil do vody, bil a mluvila i o zneužití.

Autoři

Štítky Jozef Giňa, znásilnění, soud, Jaroslav Zvěřina, Ivan Olbracht, Penny Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokračuje soud s Jozefem Giňou. Podle obžaloby znásilnil ženu a pak se ji pokusil zabít  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.