Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vítr zastavil lanovku, spadlé stromy komplikovaly dopravu

Silný vítr dnes dopoledne zkomplikoval dopravu v Libereckém kraji, v Hejnicích a na Ještědu měl v nárazech až 100 kilometrů v hodině. Stromy popadaly na silnice i na železnici. Hasiči měli od rána přes 20 výjezdů.

„Je to rovnoměrně po celém kraji," řekl mluvčí krajských hasičů Jan Mandl.

Kvůli spadlému stromu byla dopoledne dočasně neprůjezdná silnice číslo 10 u Malé Skály na Jablonecku či silnice nižších tříd v Roztokách u Semil nebo mezi Lučany nad Nisou a Horním Maršovem na Jablonecku.

Spadlý strom hasiči odstraňovali také z železniční trati mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti meteorologové dopoledne zaznamenali i nejsilnější poryv v kraji. V Hejnicích rychlost větru přesáhla 100 kilometrů v hodině. „Průměrná rychlost větru v Libereckém kraji je od pěti do deseti metrů za sekundu (tedy 18 až 36 km/h), v horách kolem 16 metrů (58 km/h)," uvedla Lenka Musilová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli silnému větru od rána nejede kabinová lanovka na Ještěd v Liberci, na horní stanici měl vítr v poryvech kolem 100 kilometrů v hodině. Přípustných je 58 kilometrů. „Nevidím moc reálně, že bychom se dnes ještě rozjeli," uvedl po poledni přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Energetici kvůli popadaným stromům řeší dvě poruchy na vedení vysokého napětí u Semil. „S tím souvisí i poruchy na nízkém napětí v Benešově u Semil, Hájích nad Jizerou, Příkrým či Bitouchově," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Předpokládá ale, že poruchy se podaří v průběhu dneška odstranit.

Autoři

Štítky silnice, strom, Liberecký kraj, Hejnice, Ještěd, okres Jablonec nad Nisou, Semily, Roztoky, Lučany nad Nisou, Malá Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr zastavil lanovku, spadlé stromy komplikovaly dopravu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.