Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Čtrnáct tisíc tísňových hovorů za rok. Na Evropský den linky 112 se otevře operační středisko

Krajské operační středisko hasičů obsluhuje linku 112 a 150. Každý operátor za svou službu vyřídí desítky hovorů. Podle statistik jich loni bylo necelých 125 tisíc, do toho se ale počítají i omyly, pouhá zazvonění, nebo zneužití volajícím. Reálných telefonátů bylo 14 424.

Operační středisko se v neděli 11. února otevře veřejnosti. Je tu Evropský den linky 112 a příchozí se dozví, jak to celé chodí. „Operátoři tísňové linky odbaví během své směny desítky hovorů. Jejich práce nespočívá jen ve správném zadání potřebných dat do systému, a to například i v cizím jazyce,“ říká mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková.

Podle ní operátor musí především poznat a uvědomit si v jaké situaci jsou lidé na druhé straně telefonu. „Většinou jsou to lidé ve stresu, vystrašení a bezmocní. Často ani nedokáží říct, kde přesně se nacházejí. Ke správnému zvládnutí situace pomáhají operátorům jednak jejich zkušenosti, ale především také technologie linky 112, která se neustále zlepšují,“ dodává.

Den otevřených dveří proběhne v neděli 11. února od 9 do 12 hodin v areálu v Šumavské ulici. „Návštěvníci se budou moci seznámit s prostorami víceúčelové budovy areálu, příslušníci operačního střediska budou poskytovat informace o lince 112, připomenou, jakým způsobem správně nahlásit mimořádnou událost, upozorní i na zneužívání linky,“ uzavírá Bílková.

Zájemci o prohlídku stanice se musí registrovat u Pavlíny Havlištové na čísle 775 205 278.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Linka, 112, tísňové volání, Liberec, HZS LK, operátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtrnáct tisíc tísňových hovorů za rok. Na Evropský den linky 112 se otevře operační středisko  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.