Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Při zátahu proti fingovaným sňatkům policie zadržela pět lidí

Čeští a němečtí kriminalisté minulý týden ve středu zadrželi při zátahu proti fingovaným sňatkům pět lidí. Šlo o tři muže a jednu ženu z Česka a jednoho Kosovana. Trestní stíhání zadržených vede Německo, zadržený Kosovan je ve vydávací vazbě. Úkony prováděné v tuzemsku dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci.

V případu šlo o organizování účelových sňatků Češek ze sociálně slabých poměrů s Kosovci. "Českým ženám, jako občankám Evropské unie, měla být administrativně zařízena práce a bydliště v Německu a jejich manželé pak na základě účelových sňatků, které proběhly v Kosovu, měli žádat o pobyt ve Spolkové republice Německo z důvodu sloučení rodin," popsal podvodné jednání mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Okresní státní zástupce v Liberci Ivan Bernátek dnes řekl, že se v ČR prováděly úkony v rámci společného vyšetřovacího týmu pro německou stranu. "Zadrženo bylo pět osob, čtyři byly po výslechu propuštěny a jedna vzata do vydávací vazby," dodal.

Agentura DPA minulý týden ve středu uvedla, že zhruba 850 policistů a celníků v Německu prohledalo téměř stovku objektů v sedmi spolkových zemích, zejména v Hesensku. Policisté pátrali po důkazech o organizovaném zprostředkovávání fingovaných sňatků. Podle frankfurtského státního zastupitelství zadržení podezřelí dopomáhali od konce roku 2015 svým klientům k fingovaným sňatkům s ženami ze zemí Evropské unie. Většina těchto mužů pocházela z Kosova.

Někteří z nich byli ochotni zaplatit pěticiferné sumy v eurech za sňatek s ženami z Česka, Rumunska nebo Bulharska. Státní zastupitelství předpokládá, že takto byly uzavřeny stovky sňatků naoko. Někteří obvinění kromě toho jakožto zástupci stavebních firem zajišťovali práci načerno.

Autoři

Štítky Liberec, Okresní státní zastupitelství v Liberci, Kosovo, Německo, sňatkový podvod, svatba, Státní zastupitelství ČR, Česko, Evropská unie, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Bulharsko, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při zátahu proti fingovaným sňatkům policie zadržela pět lidí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.