Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policisté mají nové auto s termovizí. Rozezná i obličej, pomoci může s pátráním po pohřešovaných

Cizinecká policie v Libereckém kraji získala nový vůz vybavený špičkovou termovizí a kamerou. Primárně je určen ke sledování česko-německé hranice, pomůže ale například i při pátrání po pohřešovaných. Policie pořídila pět takových vozů, sloužit budou i na jižní Moravě, v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji při sledování hranice s Německem a Rakouskem.

„Jde vlastně o obměnu vozidel z roku 2005," řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková. Nové vozy využije podle ní policie i při masových akcích, jako byla třeba loňská technoparty u Liberce nebo Benátská noc. „Dokáže rozlišit totožnost, obličej, takže vozidlo můžeme využít i v terénu při pátrání po pohřešovaných," dodala policejní mluvčí.

Vůz ale není vybavený jen termovizí. „Je to i kamera s vysokým rozlišením, která nám dokáže ukázat prostor za bílého dne a nepotřebujeme tam ten rozdíl teplot jako u termovize," doplnil vedoucí cizinecké policie v Libereckém kraji Petr Jakubec. Technika je podle něj v první řadě určena pro ochranu státní hranice. Není to ale první špičkově vybavený vůz, který má cizinecká policie v Libereckém kraji k dispozici. Už více než dva roky využívá takzvaný Schengenbus.

„Technika v Schengenbusu je určena zejména pro vyhodnocování dokladů, nejen dokladů totožnosti. Dokáže odhalit padělky i jakkoli pozměněné doklady," řekl Jakubec. Zařízení si načte doklad a ten pak porovnává s nahranými originály. „Máme tam i mikroskopy, videokamery a dokážeme třeba podle techniky tisku, ale i když někdo jen vymění fotku, padělek či pozměněný doklad odhalit," dodal policista. Každá nová technika podle Jakubce výrazně policii pomáhá a zefektivňuje práci policistů.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, termovize, Liberec, termografie, Cizinecká policie, Liberecký kraj, Německo, Rakousko, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Benátská noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté mají nové auto s termovizí. Rozezná i obličej, pomoci může s pátráním po pohřešovaných  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.