Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji chybí 124 policistů, nové se nedaří získávat

V Libereckém kraji chybí 124 policistů, v ideálním případě by jich mělo být 1393. Získat nové se policii ale příliš nedaří. Loni se o práci u ní v Libereckém kraji ucházelo 117 lidí, přijímací testy ale zvládlo jen 38 z nich.

Loni v Libereckém kraji skončilo o 28 policistů více, než nastoupilo. Horší podstav mají jen v Praze a ve Středočeském kraji. „Obvyklé je, že u přijímacích testů k policii dvě třetiny žadatelů neuspějí," řekl ředitel krajské policie Vladislav Husák.

Policie se podle Husáka ale snaží být při hledání nových adeptů aktivní, od loňska například spolupracuje se středními školami a pro studenty organizuje krátkodobé kurzy. „Aby získali přehled, co mohou od policejní práce čekat," uvedl.

Čtěte také: Strážníky hledá i městská policie

Některé potenciální uchazeče podle něj odrazuje od práce u policie nízký nástupní plat, který byl loni 21 840 korun. Podle Husáka ale první rok policista studuje a na škole si nemusí hradit stravu, ubytování ani ošacení. Po návratu ze studií mu plat stoupne na zhruba 24 až 25 tiíc korun. „Což také není žádný velký šlágr, u nás má ale zajištěn kariérní posun," uvedl krajský ředitel. Loni byl průměrný plat policistů 41 182 korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, zaměstnanost, Liberecký kraj, Vladislav Husák, Praha, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji chybí 124 policistů, nové se nedaří získávat  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.