Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podvodník inkasoval zálohy, pak už se neukázal. Vystupoval pod jmény pravých řemeslníků

Policisté zahájili trestní stíhání dvaatřicetiletého muže. Ten po celém Libereckém kraji nabízel výkopové, malířské, demoliční, ale také vodoinstalatérské a izolatérské práce. Jenže vystupoval pod ukradenými identitami pravých řemeslníků. Vždy vyinkasoval zálohu, zakázku naoko rozjel, a pak už se neukázal. Takhle podvedl více ne dvě desítky lidí, za což mu hrozí dva roky vězení.

Před svými zákazníky vystupoval  pod  zcizenými  identitami třech  lidí, kteří v minulosti v těchto oborech podnikali. Na jejich jména si dokonce nechal vyrobit razítka a opatřoval jimi své dokumenty. „Zakázky hledal na internetu mezi poptávkami po těchto činnostech a na rozdíl od jiných firem v oboru byl schopný začít pracovat na zakázkách velmi brzy, čímž  získal spoustu zákazníků,” popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Vykopal šest metrů a už se neukázal

Například 41letá žena z Prahy s ním uzavřela smlouvu o dílo na zhotovení přípojky kanalizace v délce 8,5 metrů s kompletním zajištěním v hodnotě 250 000 korun. Po podepsání smlouvy mu vyplatila zálohu 120 000 korun a za tyto peníze živnostník se svými najatými pracovníky jen vykopal  šest metrů dlouhý výkop a zakázku nikdy nedokončil.

„Ještě hůř se zachoval k 82leté majitelce rekreační chalupy na Liberecku. Od ní vyinkasoval zálohu 10 000 korun na opravu betonové podlahy před garáží a zpevnění přístavku. Téhož dne jen provizorně  kůlnu podložil několika prkny  s tím, že bude v zakázce pokračovat druhý den. Víckrát se už u ní ale neukázal a telefon jí od té doby nevzal,” dodala mluvčí.

Chlubil se na facebooku

Postupně se ale na policii začali podvedení zákazníci obracet a policisté brzy podvodníka odhalili. Vyšetřovatelům se podařilo zadokumentovat 23 zakázek, které si podvodník nasmlouval, celkem mu lidé zaplatili 2,3 milionu korun.

Přitom byl za neoprávněné podnikání již odsouzen, a navíc je v exekuci. Peníze od podvedených zákazníků si nechával posílat na účty svých příbuzných. Ani se nechoval moc nenápadně. „Ačkoliv před úřady vystupoval jako nemajetný člověk, na sociálních sítích se chlubil tím, že si umí vydělat spoustu peněz,” řekla Baláková.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, podvodník, řemeslník, podvod, Liberecký kraj, peníze, Praha, Facebook, řemeslo

Podvodník inkasoval zálohy, pak už se neukázal. Vystupoval pod jmény pravých řemeslníků  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.