Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

S falešným americkým vojákem si psala přes Facebook. Poslala mu milion, peníze si napůjčovala

Policistům v Libereckém kraji se přihlásila žena, která se stala obětí podvodu. Ta podvodníkovi naposílala celkem více než milion korun. Myslela si totiž, že jde o amerického vojáka, který se za ní přestěhuje z Afghánistánu.

Ženu oslovil sám podvodník koncem ledna na Facebooku. Vydával se za amerického vojáka na misi v Afghánistánu. „Muž z Facebooku s ní udržoval poměrně intenzivní komunikaci po dobu několika týdnů. Zpočátku si psali jen přes facebookové zprávy a potom  přešli na komunikační kanál společnosti Google Hangouts. Používali přitom internetový překladač a psali si v českém jazyce,” popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Peníze v sejfu

Muž ženě namluvil, že chce odejít z armády a navíc se i přestěhovat do Česka. Jenže mu chybí peníze. „Tvrdil, že jich má hodně, ale že jsou uložené v bezpečnostním sejfu. Dostat se k nim údajně nemohl, protože měl zakázáno opustit své  stanoviště v Afganistánu. Jediným řešením byl odchod z armády a k němu mu měla ona dopomoci.  Voják ji ujišťoval, že jí všechny peníze, které mu půjčí, vrátí,” dodala mluvčí.

Žena uvěřila a od 11. února do 20. března  letošního roku proto poslala na účty ve Spolkové republice Německo a v Turecku dohromady přes jeden milion korun. Nejprve za vykoupení z armády 3500 euro, pak za poslání věcí 10200 euro. Částka se pak nabalovala dál, až z toho bylo více než milion korun.

Splácí půjčku

„Tragické je to, že si většinu peněz vypůjčila v bance.  Po zaplacení měsíční dvacetitisícové splátky úvěru jí na živobytí mnoho peněz teď nezůstane.  Splácet ho bude dlouhé roky, a to ji v podstatě uvrhne do chudoby,” sdělila Baláková.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, Facebook, podvodník, americký voják, peníze, Afghánistán, Liberecký kraj, armáda, Google, Česko, Turecko, Německo

S falešným americkým vojákem si psala přes Facebook. Poslala mu milion, peníze si napůjčovala  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.